truskawkowy pudding chlebowy
deser dla dzieci na słodko na szybko śniadanie sniadanie-na-cieplo sniadanie-na-slodko truskawki w kuchni z piekarnika

CHLEBOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI

Wiktor nazywa to ciastem, Ja mówię o smacznym wykorzystaniu resztek a Łukasz tylko zjada ze smakiem. Bo zazwyczaj jak sprzątam lodówkę czy szafki wychodzi coś smacznego. Pudding truskawkowy jest pyszny, wykorzystamy do niego starsze bułki maślane i sezonowe owoce. 
W środku wilgotne a z wierzchu przyjemnie przypieczone, zimny jogurt i odrobina miodu to doskonałe dopełnienie.
* chlebowy pudding truskawkowy *
CHLEBOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI
*keksówka 22 cm
2 bułki maślane 
500 g truskawek
200 ml mleka 
3 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka masła

opcjonalnie do podania: jogurt i miód

* jak wykorzystać czerstwe pieczywo *
* chlebowy pudding z truskawkami *
Piekarnik nastawiam na 190 stopni grzanie góra-dół. Truskawki myję, pozbawiam szypułek, większe kroję na połówki. Bułki kroję na duże kawałki, mieszam z truskawkami. Przekładam do wysmarowanego masłem naczynia. 
Rozbełtane jajka mieszam z mlekiem i cukrem. Równomiernie zalewam pieczywo z truskawkami. Delikatnie dociskam i zostawiam na 5 minut aby bułki zabrały płyn. 
* truskawkowy pudding chlebowy *
Piekę 30 minut. Podaję ciepłe z łyżką jogurtu naturalnego posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Smacznego !
* dzieci kochają truskawki *

proponowane posty

4 Comments

  1. Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  2. Super pudding pierwsza klasa.

  3. Pyszny jest naprawdę polecam w sezonie wykorzystać truskawki !

  4. Zapowiada się pysznie, muszę zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *