Wiktor nazywa to ciastem, Ja mówię o smacznym wykorzystaniu resztek a Łukasz tylko zjada ze smakiem. Bo zazwyczaj jak sprzątam lodówkę czy szafki wychodzi coś smacznego. Pudding truskawkowy jest pyszny, wykorzystamy do niego starsze bułki maślane i sezonowe owoce.
W środku wilgotne a z wierzchu przyjemnie przypieczone, zimny jogurt i odrobina miodu to doskonałe dopełnienie.
* chlebowy pudding truskawkowy * |
CHLEBOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI
*keksówka 22 cm
2 bułki maślane
500 g truskawek
200 ml mleka
3 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 łyżka masła
opcjonalnie do podania: jogurt i miód
* jak wykorzystać czerstwe pieczywo * |
* chlebowy pudding z truskawkami * |
Piekarnik nastawiam na 190 stopni grzanie góra-dół. Truskawki myję, pozbawiam szypułek, większe kroję na połówki. Bułki kroję na duże kawałki, mieszam z truskawkami. Przekładam do wysmarowanego masłem naczynia.
Rozbełtane jajka mieszam z mlekiem i cukrem. Równomiernie zalewam pieczywo z truskawkami. Delikatnie dociskam i zostawiam na 5 minut aby bułki zabrały płyn.
* truskawkowy pudding chlebowy * |
Piekę 30 minut. Podaję ciepłe z łyżką jogurtu naturalnego posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Smacznego !
* dzieci kochają truskawki * |
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Super pudding pierwsza klasa.
Pyszny jest naprawdę polecam w sezonie wykorzystać truskawki !
Zapowiada się pysznie, muszę zrobić 🙂