jajka koperek nowalijki olej rzepakowy rukola rzodkiewka sałatka szparagi w kuchni wiosennie z grilla ziemniaki

NOWALIJKI Z JAJKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM

Najbardziej wiosenne danie jakie ostatnio miałam przyjemność przygotować, podać i zjeść . Nie dość, że przygotowałam je z samych nowalijek to jeszcze tak się prezentuje, że zjada się je oczami. 🙂 Na talerzu szparagi, młode ziemniaczki, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajka od kurek sąsiada Leonarda. Wszystko dosmaczone dresingiem na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto używać go na co dzień w kuchni. Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu a witamina E między innymi chroni nas przed starością.
SZPARAGI Z JAJKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM
* 3 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewki
500 g młodych ziemniaków
6 jajek

sos
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki koperku
1 łyżka szczypiorku

3 garście rukoli lub innej sałaty – do podania

Umyte ziemniaki zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia. Solę, zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem 20 minut. 
Szparagi skrapiam olejem, oprószam delikatnie solą i grilluję ok 10-15 minut. 
Jajka zalewam wodą, zagotowuję i gotuję ok 6 minut. Następnie zalewam zimną woda, obieram i kroję na cząstki.
Olej wlewam do większej miski, dodaje ocet, miód i musztardę – mieszam energicznie do połączenia składników. Do dresingu dorzucam posiekany koperek, szczypiorek i pokrojone na cząstki rzodkiewki. Ziemniaki odcedzam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do sosu. 
Na talerzach rozkładam rukolę, warzywa z sosem, szparagi w całości lub pokrojone na kawałki oraz jajka. Całość polewam pozostałym w misce sosem, oprószam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Smacznego !

proponowane posty