W sezonie grillowym (choć oczywiście nie tylko) pasty są dla mnie ważnym dodatkiem do posiłków. Podana z chrupiącym pieczywem z ogniska, z upieczonymi warzywami czy po prostu do śniadania doskonale wzbogaca smak dań. Orientalny hummus przygotujemy z cieciorki ja dziś proponuję pastę z białej fasoli. Fasolę możemy ugotować lub użyć gotowej z puszki. Dzięki temu taka pastę przygotujemy w kilka minut.
HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI
1 puszka białej fasoli po odsączeniu 240g
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty tahini
2 gałązki mięty – same listki
4-5 łyżek wody z fasoli
szczypta soli
Odcedzam fasolę (zostawiam kilka łyżek wody) i wsypuje ją do przystawki blendera. Dodaję sól, pastę tahini, sok z cytryny oliwę i miętę. Czosnek przeciskam przez praskę i również dodaję do składników. Miksuję na najwyższych obrotach w między czasie dodaje wodę z fasoli. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta można dodać więcej wody.
Podaję na miseczce polane oliwą z płatkami chilli i listkami mięty.
Smacznego !
Super pomysł! Muszę zrobić:)