Druga po Pikantnej zupie z białych warzyw propozycja na biały krem. Tym razem dużo łagodniejszy, warzywa gotuję z cydrem – bez obawy alkohol wyparuje i zostanie sam smak 🙂 Dla podkręcenia kubków smakowych podaję go z pieczoną ciecierzycą której „moc” ustalam poprzez dodanie odpowiedniej ilości przypraw.
KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CYDREM
* 4 porcje
1 opakowanie – Zupa krem z białych warzyw Proste Historie
lub 450 g kalafiora, korzenia pietruszki, korzenia selera i ziemniaków – w proporcjach dowolnych
2 szklanki wytrawnego cydru
⅔ szklanki śmietanki 30%
1 mała cebula
2 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki klarowanego masła
do podania – śmietanka, natka pietruszki, grzanki lub pieczona ciecierzyca
Na maśle podsmażam pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodaję kumin. Gdy zacznie mocno pachnieć dorzucam warzywa i całość zalew cydrem. Zagotowuję, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem ok 15 minut.
Miksuję na jednolity krem, dodaję śmietankę i podgrzewam. Podaję z kleksem śmietany, natką pietruszki lub pieczoną ciecierzycą. Przepis na pieczona ciecierzycę jest już na blogu -> przepis
Smacznego !