W sezonie wiosennym kiedy nie ma jeszcze polskich owoców a zamrażarka prawie pusta – jemy głównie jabłka i robimy z nich soki. Szarlotka z brzuszkami to nic innego jak dwie warstwy ciasta między którymi są połówki jabłek i jakaś niespodzianka 🙂 Może to być żurawina, suszona śliwka lub tak jak w mojej propozycji dżem… dżem jagodowy !
SZARLOTKA Z BRZUSZKAMI
*forma 35×25 cm
6 średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki miodu
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek dżemu u mnie jagodowy
ciasto
200 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
200 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 jajko do posmarowania
Jabłka obieram ze skórki, kroję na połówki i usuwam gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszam z miodem i cynamonem. Jabłka polewam przygotowanym syropem, mieszam i odstawiam.
Mąki kroję z zimnym masłem. Dodaję cukier, śmietanę i wodę zimnymi rękami zagniatam ciasto.
Przy pomocy miksera – do misy wsypuję mąki, posiekane zimne masło. Włączam wyrabianie i dodaję pozostałe składniki. Gdy ciasto zbije się w jednolitą kulę…
Ciasto dzielę na dwie części, zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki.
Piekarnika nagrzewam do 160 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam nią formę do pieczenia. Nakłuwam widelcem i podpiekam 15 minut. Jabłka odsączam z soku w zagłębienie po ogryzku wkładam po pół łyżeczki dżemu. Nadzieniem do dołu układam jabłka na podpieczonym cieście. Przykrywam rozwałkowanym ciastem, dokładnie dociskam brzegi. Piekę około godziny, jest pyszna na ciepło i zimno. Do ciepłej podaję gałkę lodów, wystudzoną oprószam cukrem pudrem.
Smacznego !
inspiracja: Chilli Bite