Ciecierzyca jest ostatnio stale obecna w mojej kuchni. Moczy się, gotuje, piecze, smaży, ląduje na pizzy czy w tortilli 🙂 Dzisiejszy przepis na pieczoną, pikantną ciecierzycę to naprawdę zdrowa przekąska. Uwaga działa uzależniająco, nawet idąc do kina wolę zabrać sobie taką ciecierzycę niż jeść popcorn 🙂 Sprawdza się również jako datek do zup, sałatek.
PIECZONA, PIKANTNA CIECIERZYCA
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – lub odsączona z puszki
2 łyki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki parmezanu lub grana padano – startego na drobnej tarce
Zaczynam do chwili zastanowienia na kiedy potrzebuję mieć ją upieczoną i jeżeli więcej czasu (1-2 dni) to moczę ciecierzycę przez noc, gotuję godzinkę a następnie piekę. Natomiast jeżeli mam ochotę na przekąskę a na film który zaczyna się za 40 minut odsączam puszkę i osuszam na ręczniku papierowym.
Jak już mam przygotowana ciecierzycę, polewam ją olejem, oprószam przyprawami mieszanymi ze startym serem. Tak przygotowaną wysypuje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 30 minut ale co 10 minut mieszam aby równomiernie się opiekła.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim do ostygnięcia – taka jest najlepsza, najbardziej chrupiąca. Przyznaję, że rzadko udaje mi się doczekać najczęściej zjadamy ją zaraz po upieczeniu i lekkim ostudzeniu – taka też jest pyszna.
Smacznego !
też ostatnio robiłam popcorn z ciecierzycy 😉 Jest pyszny!
Zapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com
Taka ciecierzyca jest przepyszna! Świetnie się sprawdza jako przybranie do zupy krem 🙂
Tak ! przykładowo świetnie połączyła się z kremem z białych warzyw 🙂
Można ją potraktować jako świetną alternatywę popcornu, u nas się sparwdza