bez mięsa brokuły do pracy feta na szybko orzechy pomidory sałatka śniadanie w kuchni z warzywami

SAŁATKA BROKUŁOWA Z PINOLAMI

Moje śniadanie to głównie sałatki, zazwyczaj jest to mieszanka sałat z dodatkami i winegretem. Tym razem bez sałaty za to z aromatyzowaną czosnkiem oliwą oraz z prażonymi pinolami. 
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PINOLAMI
* 2 porcje
200 g brokuła podzielonego na różyczki
10-12 pomidorków koktajlowych
60 g sera feta
2 łyżki orzeszków pinola lub pestek dynii
1/3 szklanki oliwy 
2 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
szczypta płatków chilli
bazylia

Brokuł wkładam do szklanej miski zalewam 1/2 szklanki wody i dodaje szczyptę soli. Przykrywam talerzem i na 5 minut wstawiam do mikrofalówki przy maksymalnej mocy. Odcedzam brokuła, przelewam go krótko zimną wodą i odstawiam do odcieknięcia. Oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i płatkami chilli. Pomidorki przekrawam na połowę, ser kroję w kostkę.

Warzywa i ser mieszam z oliwą, posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posiekaną bazylią.

Smacznego !

proponowane posty

3 Comments

  1. bardzo fajna propozycja!

  2. Fainy blog,super przepisy. Będę częstym gościem.

  3. Dziękuję i zapraszam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *