Nowy rok zaczynam od nadrabiania zaległości… więc mimo, że na talerzu królują sałatki na blogu pojawia się kawał porządnego mięsa 🙂 Aromatyczne, pikantne żeberka podane z sałatka z pieczonej dyni i śliwki oraz z kuflem zimnego piwa. Bardzo męskie danie !
ŻEBERKA PIECZONE W PIWIE
1 kg mięsnych żeberek
marynata
½ litra piwa / u mnie Książęce Chlebowo-Miodowe
⅓ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka majeranku
½ łyżki soli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki płatków chilli
½ gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
½ cebuli
1 kg mięsnych żeberek
marynata
½ litra piwa / u mnie Książęce Chlebowo-Miodowe
⅓ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka majeranku
½ łyżki soli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki płatków chilli
½ gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
½ cebuli
Żeberka myję osuszam i kroję na mniejsze części. Kminek, kolorowy pieprz i czosnek ucieram w moździerzu z odrobiną soli, cebulę kroję w cienkie plasterki. W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki na marynatę. Mięso umieszczam w szklanym naczyniu lub w woreczku zalewam marynatą i odstawiam na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, Na dno naczynia żaroodpornego wylewam ½ szklanki marynaty układam mięso i piekę 60 minut bez przykrycia co jakiś czas podlewając mięso. Przykrywam mięso folią i piekę kolejne 50-60 minut, na koniec odkrywam i dopiekam jeszcze przez chwilę.
Podaję z sałatką z pieczonych warzyw.
Smacznego !
Jak cudownie wyglądają, od samego patrzenia ślinka cieknie 😉