bez mięsa czosnek gryczana kasza obiad pierogi twaróg w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

PIECZONE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

Przypominają samosy ale z bardziej pierogowym nadzieniem i zamiast smażenia w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Jak to u mnie … efekt końcowy = eksperyment z zawartością lodówki 🙂


PIECZONE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
ok 1/2 szklanki wody

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
150 g twarogu
1 jajo
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
olej

W misce mieszam mąki, sól i kurkumę dodaję masło i rozcieram je palcami. Jak już częściowo połączy się z mąką powoli dodaję wodę i wyrabiam ciasto. Gdy jest dobrze wyrobione i elastyczne przykrywam je folią i odstawiam na 10-15 minut. 
Ugotowaną kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem i doprawiam do smaku czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem, dodaję surowe jajo.

Z ciasta formuję wałek który kroję na 8 części Każdą rozwałkowuję na okrągły placek ok 10-15 cm i przecinam na połowę. Przekrojony placek składam na pół i sklejam krawędź która była przecięta. Powstały stożek układam na dłoni napełniam do łyżką farszu i sklejam dokładnie brzeg.

Tak przygotowane pierogi układam na blasze wyłożonej papierem i smaruję olejem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Podaję z jogurtem wymieszanym drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego !

proponowane posty

1 Comment

  1. Piękne pierożki! takich pieczonych jeszcze nie jadłam, ale na pewno są pyszne 🙂
    Pozdrawiam,
    Ola – Smakowy Raj

Comments are closed.