Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa a rzodkiewka i koperek nadają jej bardzo wiosennego charakteru. Sezon grillowy uważam za otwarty !
1 kg małych ziemniaków
2 pęczki rzodkiewki
300 g kiszonych ogórków
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki gotuję w łupinach (można dzień wcześniej), odstawiam do ostygnięcia a następnie obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroję w średniej grubości plasterki dodaję do ziemniaków i doprawiam solą oraz grubo mielonym pieprzem.
Majonez mieszam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos mieszam z warzywami i odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę tak aby smaki się „przegryzły”.
Smacznego !
bardzo smaczna, ja ugrilowalam ostatanio kielbaski biala (kania) i zwykla wlasnej roboty, postawulam na stol te salatke i goscie oszaleli:)
U nas w sezonie grillowym pojawia się bardzo często.
U nas w sezonie grillowym pojawia się bardzo często.
szukałam w internecie przepisu na sałatkę grillowa którą robiła w pewnym programie kulinarnym pewna Bosonoga Contesa nie znalazłam , za to znalazłam Twój przepis, I chwała Ci za Twój blog , zaglądam tu ostatnio coraz częściej …..a sałatka juz kilkakrotnie gosciłą u mnie w domu jako przystawka do grilla a czasem jako zamiennik obiadu 🙂 Pychaaaa , dziękujemy !!! Monika z Legnicy
Monika ! DZIEKUJĘ 🙂
Nie byłam przekonana do takiego połączenia. Zaryzykowałam i podałam ją do wczorajszego grilla. To była prawdziwa bomba ! 🙂 wszyscy byli pod wrażeniem , szwagier wyjadał na koniec bezpośrednio z miski tak im smakowała 🙂 polecam każdemu kto jeszcze jej nie robił 🙂
Dziękuję za komentarz to własnie takie sytuacje mobilizują mnie i dodają wiary że takie proste i smaczne połączenia też warto puszczać w świat 🙂
CZY LEPSZE BĘDĄ ZIEMNIAKI 'STARE' CZY MŁODE?
Młodych nie trzeba obierac, wystarczy umyć porzadnie przed gotowaniem. Osobiście wolę młode ziemniaki ale stare też się sprawdzą. Ważne żeby Hulu nieduże.
zrobiłam, sałatka super, ja dodałam jeszcze troche ugotowanej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki i wrzucilam parę pomidorków koktajlowych, wszystkim sałatka bardzo smakowała, polecam!!!!
Bardzo dziękuję za komentarz, miło czytać, że przepis się przydaje 🙂 Świetny pomysł z tymi dodatkami zawsze warto urozmaicać 🙂
Zobaczyłam zdjęcie tej sałatki gdzieś na jakimś poratlu i tak straszenie apetycznie wyglądało, że postanowiłam sprawdzić przepis, wiem że do sezonu grillowego jeszcze dużo czasu ale akurat zostało mi kilka ziemniaków z wczorajszego obiadu to postanowiłam zrobić…. 1wszy raz w życiu robiłam sałatkę ziemniaczaną i muszę powiedzieć że to nie jest dobre, to jest niebo w gębie, w życiu nie jadłam tak pysznej sałatki, na pewno w sezonie smakuje o niebo lepiej z młodymi ziemniakami, rzodkiewką i świeżym koperkiem, ale w zimie też jest pyszna 🙂 na pewno wykorzystam przepis jeszcze nie raz 🙂 pozdrawiam
Dziękuję bardzo z komentarz, to nasza ulubiona sałatka na sezon letni. Wszyscy goście się upominają 🙂