biszkopt ciasta ciasta-desery deser jabłka na słodko owocowe-wypieki-desery rolada w kuchni z owocami z piekarnika

ROLADA JABŁKOWA

Cierpię na nadmiar jabłek 🙂 Kolejna propozycja w tym sezonie to szybka i bezproblemowa rolada, przepis pochodzi z blogu slodkie.blox.plPomysł na zapiekanie jabłek z biszkoptem jest rewelacyjny, robiłam ją już wielokrotnie – gwarantuję, nie może się nie udać !

ROLADA JABŁKOWA
5 jabłek
4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka obieram, kroję w kawałki, układam gęsto na całej powierzchni blachy i posypuję cynamonem. Białka oddzielam od żółtek i ubijam pianę, żółtka ucieram z cukrem. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając łyżką łączę białka z żółtkami i mąką. Powstałą masę wylewam na jabłka.

Piekę przez 40 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto wykładam na ściereczkę tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągam papier i zawijam roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą w ściereczkę zostawiam do ostygnięcia. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 
Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. jakie ładne zdjęcia!
    a rolada.. wyborna :]

  2. jaka puszysta 🙂

  3. Anonimowy says:

    przepis jest faktycznie prosty ,nigdy nie pieklam rolady ale najwyzszy czas ,ale upieke najpierw sam piszkopt a gdy lekko ostygnie wyloze jablka bo mam prozone w sloiku i zwine, ciekawa jestem co z tego wyjdzie ,pozdrawiam

  4. Fajny blog,ciekawa nazwa;))fajne przepisy,:) Na pewno skorzystam;)Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *