SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
1 ugotowany, duży burak
1 ugotowany, duży ziemniak
2 płaty śledzia typu Matyjas ( z zalewy solnej lub z oleju)
1 duży ogórek kiszony
1 ugotowane na twardo jajo
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
koperek do posypania / opcjonalnie
sos
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz
Zaczynam od pokrojenia w gruba kostkę śledzi, jeżeli są z zalewy solnej przed pokrojeniem moczę jest ok 30 minut w wodzie. Buraczki kroję w kostkę, mieszam z sokiem z cytryny i odrobina pieprzy. Pozostałe warzywa i jaja kroję w kostkę. W osobnej miseczce mieszam składniki sosu.
W misce układam warstwami :
1. Burak
2. Ziemniak
3. 1/2 sosu
4. Śledzie
5. Cebula
6. Ogórek
7. Jajo
8. Sos