PIECZARKI FASZEROWANE
10-12 dużych pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 jajo
1 woreczek ryżu ( 100 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
100g startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
olej
Ogonki pieczarek i paprykę kroję w drobną kostkę dodaję do cebuli. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i pokrojonego dodaję na patelnię do reszty warzyw. Doprawiam do smaku i zostawiam na ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodaję ugotowany ryż, starty ser żółty i rozbełtane jajo.
Mieszam do połączenia się składników i nakładam do kapeluszy. Posypuję bułką tartą i układam w nasmarowanej oliwą blaszce lub naczyniu żaroodpornym a następnie wkładam do piekarnika i piekę 40 minut w 180 stopniach.
Podoba mi sie ten pomysl na farsz – bezmiesny, smaczny i przyjazny dla portfela 🙂
Zrobiłam…miodzio 🙂
Dzisiaj podjemuje temat,ale będzie pysznie
Super, daj znać jak Wam smakowały. Tak dawno ich nie robiłam muszę wrócić 😘
Lepszej przekąski chyba w życiu nie jadłam, te pieczarki są po prostu świetne 🙂