bez mięsa mleko na słodko na szybko naleśniki śniadanie sniadanie-na-cieplo sniadanie-na-slodko

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE

Bardzo spontaniczne śniadanie, w lodówce oprócz światła było mleko i jaja a w piwnicy mam spory zapas dżemów postanowiłam więc zrobić naleśniki. Wyszło bardzo smacznie, naleśniki biszkoptowe są dobrą alternatywą dla amerykańskich pankejków. Przepis na naleśniki pochodzi z książki „Smaczne potrawy z mąki i kaszy” K. Pyszkowska.
Naleśniki biszkoptowe
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BISZKOPTOWE
składniki na naleśniki – ok 16 sztuk smażonych na patelni 17 cm
250 g mąki
3 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 łyżki oleju lub stopionego masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Białka oddzielam od żółtek i na czas przygotowania ciasta chowam je do lodówki. Żółtka mieszam z mlekiem dodaję cukier i przesianą mąkę. Mieszając trzepaczką wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam na 10 minut.
Naleśniki z truskawkami
Po tym czasie dodaję ciepłą wodę, olej i jeszcze raz wyrabiam. Bo białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę. Rozgrzewam patelnię a białka mieszam z ciastem (ważne aby połączyć je tuż przed smażeniem). Ciasto wylewam na patelnie i zawsze pierwszą stronę smażę pod przykryciem, naleśniki powinny mieć jasno złoty kolor. Podaję z dżemem truskawkowym ułożone jeden na drugim.
Smacznego !

proponowane posty

13 Comments

  1. Takie puchate i smaczne 🙂

  2. nawet z pustej lodówki można wyczarować smaczne cuda 🙂

  3. Piękne i puchate:)

  4. Wyglądają obłędnie 🙂
    Lecę do kuchni smażyć naleśniki!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia

  5. i takie puchatki mogłabym jeść codziennie 🙂

  6. pyszne chętnie bym zjadła takie śniadanko:)

  7. Idealne weekendowe śniadanie i do tego domowy dżem- żyć nie umierać 🙂

  8. A jaką ma się wtedy satysfakcję 🙂

  9. Puchate bez dodatku sody i proszku do pieczenia jak dla mnie pankejki odchodzą w zapomnienie i królować zaczynają polskie naleśniki biszkoptowe 🙂

  10. Anonimowy says:

    Przykro mi ale to nie są prawdziwe staropolskie naleśniki biszkoptowe. Zamiast mleka i wody należy dodać śmietanę 36%. żółtka z cukrem pudrem utrzeć do białego, a białka na pianę. Smażyć na maśle klarowanym.
    pozdrawiam

  11. Ale ja nigdzie nie twierdzę, że to są staropolskie naleśniki 🙂 Podałam źródło przepisu z którego korzystałam. Jeśli mogłabyś (mógłbyś) podać dokładne proporcje to chętnie spróbuję tej staropolskiej receptury 🙂
    pozdrawiam

  12. Anonimowy says:

    Przepyszne! <3 polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *