Potrawka z kurczaka to jeden z przepisów na to co zrobić z mięsem z rosołu. Prawie zawsze dorzucam do gotowania wywaru dużo warzyw i dodatkową ćwiartkę kurczaka. To oszczędza czas bo skoro zupa i tak się gotuje dlaczego równocześnie nie przygotować czegoś na kolejne dni.
Potrawka z kurczaka to danie które uwielbiają dzieci, nie zawsze chętnie jedzą pietruszkę ale to przychodzi z czasem 🙂
500ml rosołu/bulionu
1 podwójna ugotowana pierś
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję.
W między czasie ugotowaną pierś z kurczaka dzielę na małe kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroję na cienkie słupki.
Pokrojoną pierś i warzywa dodaję do sosu, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli sos jest zbyt płynny można zagęścić mąką z wodą.
Potrawkę podaję z ryżem posypaną natką pietruszki.
Smacznego !
Zawsze robiłam bez warzyw ale to świetne sposób na ich wykorzystanie. W najbliższą niedzielę będę musiałam przygotowac dietetyczny obiad dla mojego niepełnosprawnego przyjaciela, więc wykorzystam Twój przepis:)
jestem skąpcem. wykorzystałem wszystko.dziękuje za podpowiedż.staram się słuchać mądrych ludzi.tatuś z rodzinką zadowoleni a żona pyta zdziwiona kto tu ci pomagał.hej.
Bardzo się cieszę, że smakowało! Nie bądź dla siebie jednak taki srogi to nie skąpstwo to ekonomia w kuchni :)) A poza tym warzywa są zdrowe ! Pozdrawiam
Zrobiłam… pyszne!
ale ile tego masła mam rozpuścić?
Nawet smaczne
sprawdziłam dziś Twój przepis i musze przyznać, że ZNAKOMITY ! nawet nie przyprawiony niczym ( ani solą, ani pieprzem, ani gałką) był baaardzo delikatny i smaczysty:)))) fakt z przyprawami wyrazisty w smaku- obłędne danie ! �� DZIĘKUJE za receptury ☺pozdrawiam ☺
Wygląda bardzo apetycznie, na 100% zrobię, dodam tylko mrożony groszek, pychota:)
Przypomniała mi się potrawa z stołówki szkolnej, które było przepyszne! Muszę spróbować! 😀
Mi też przypomina dawne czasy i to są miłe wspomnienia 🙂
Bardzo się cieszę, nam również zawsze smakuje. Dziś będę robiła z pieczarkami ciekawa jestem czy sos wyjdzie równie smaczny.
2 łyzki
Witaj. Jak rozumiem wystarczy zrobić rosół. Wyłowić warzywka i na nich zrobić potrawkę? 🙂
Dokładnie, ewentualnie zjeść rosół a jeżeli coś zostanie wykorzystać do potrawki 🙂
Przepyszna ! , Dzisiaj właśnie zrobiłam z Twojego przepisu dodałam troszkę wiecej gałki dla wyrazistości i jestem zachwycona. Wstyd przyznać ale lepsza niż ta od mamy 😀 chociaż Mielonych Mamusiowych nikt jeszcze nie przebił 😛 Pozdrawiam :*
Bardzo mi miło 🙂 Tak są takie dania które najlepiej smakują u mamy, moja robi najlepsze gulasze 🙂