drożdże orzechy pieczywo rogaliki-buleczki śniadanie sniadanie-na-slodko walentynki

DROŻDŻOWE ORZECHOWE SERCA

Pyszne drożdżowe bułeczki, zawinięte w słodkie serduszka mogą być miłąśniadaniową niespodzianką dla ukochanej osoby. Sposób zawijania może wydawać się trudny ale wierzcie mi dzięki instrukcji okaże się bardzo proste 🙂

Już jakiś czas temu przepis znaleziony przypadkiem na blogu Dorotus zapisałam sobie do późniejszego wykorzystania. Czekałam tylko na odpowiednia okazję. Zrobiłam je na walentynki wyszły znakomite – polecam, nie zmieniałam nic z oryginalnego przepisu więc podaję tak jak u Dorotus. 

przepis na: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

CIASTO * 8/10 bułeczek
2,5 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
150 ml mleka
1 jajo
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)

Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam ciasto. W przypadku świeżych drożdży należy wcześniej przygotować zaczyn). Wyrabianie musi trochę potrwać, ciasto ma być sprężyste i nie klejące, tak aby łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zazwyczaj jest to 1-1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

ORZECHOWE NADZIENIE
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu

Mielone orzechy mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami.

Gdy ciasto jest gotowe dzielę je na 8-10 równych części. Polecam zważyć całość łatwiej będzie podzielić na równe części u mnie przy 10 bułeczkach wyszło ok 70g.

Krok po kroku jak formować bułeczki:

Z ciasta formuję kulkę, rozwałkowuję na cienki placek i smaruję nadzieniem. 

Posmarowane ciasto zwijam w rulonik.


Składam i przecinam w połowie zostawiając nie przecięte końce.

Rozkładam na boki i otrzymuję kształt serca 🙂
Tak przygotowane bułeczki układam w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.

Przed pieczeniem smaruję bułeczki roztrzepanym jajem z łyżką mleka. Piekę ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego !

proponowane posty

6 Comments

  1. Anonimowy says:

    Wyglądają prześlicznie!

  2. Ale wspaniałe te bułeczki, na pewno wykorzystam przepis :)!

  3. piękne Ci wyszły!

  4. Kusisz, kobieto, kusisz!

  5. Anonimowy says:

    Robiłam wyszły super jak na zdjęciu ale trzeba dodać więcej mąki i drożdży.

  6. To mój ulubiony przepis na drożdżówki 🙂 Przepis jest prosty i wszystko zawsze się udaje 🙂 Dziękuję!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *