TRUSKAWKOWE SERNICZKI
* 2 duże pucharki
50 g ciastek digestive lub innych (u mnie bywały również zwyczajne herbatniki)
200 g sera sernikowego (ale może być inny kremowy serek)
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
odrobina startej gorzkiej czekolady
* sos truskawkowy
250 g truskawek
1 łyżka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Rozmrożone truskawki rozdrabniam blenderem, dodaję cukier sok z cytryny i mąkę. Wszystko razem zagotowuję często mieszając a następnie odstawiam do ostygnięcia. Serek mieszam z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciasteczka kruszę i wsypuję na dno pucharków, wykładam masę serową na to truskawkową a na górę dla dekoracji znów po łyżce serowej. Posypuję startą gorzką czekoladą i dekoruję listkiem mięty która mimo zimy jest nadal zielona. Przed podaniem schładzam w lodówce.
Smacznego !
aż zatęskniłam za latem i truskawkami 🙂 bardzo apetyczny deser
Nie dosc, ze pyszny i prosty, to jeszcze prezentuje sie rewelacyjnie! A za latem tez juz tesknie…
Pyszne, pięknie wyglądają – mogę zamówić jeden pucharek?
Pozdrawiam:)
Zapraszam, truskawki jeszcze mam 🙂
Wspaniały deser muszę zrobić w niedzielę…