Zapiekane figi to przystawka idealna, minimum pracy – maksimum efektu 🙂
* figi zapiekane z gorgonzolą * |
4 figi
100 g sera gorgonzola lub sera lasur lub jakiegoś innego wyrazistego sera
1 gałązka tymianku
2 kromki chleba
1 łyżka oliwy
świeżo mielony kolorowy pieprz
świeżo mielony kolorowy pieprz
do podania : mieszanka sałat/ szpinak + sos balsamiczny
* figi i gorgonzola * |
Figi nacinam na krzyż, mniej więcej do połowy, w nacięcie wkładam pokrojony ser. Tak przygotowane układam w nasmarowanym oliwą naczyniu. Pomiędzy figami układam pokrojony w kostkę chleb, całość oprószam pieprzem i listkami tymianku. Zapiekam 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
* figo na przystawkę * |
Podaję na mieszance sałat lub na szpinaku, skropione sosem balsamicznym.
Smacznego !
Wygląda bosko na Twoich fotach Podejrzewam, że i tak smakuje 🙂
Prawda, smakuje a im więcej sera tym bardziej 🙂