Bardzo lubię pieczywo z pełnego ziarna a jak dodatkowo w przepisie są płatki owsiane to nie potrafię przejść obojętnie.
bułeczki z mąki pszennej razowej i żytniej razowej |
BUŁECZKI RAZOWE
80 g płatków owsianych
80 g płatków owsianych
420 ml wody
1 opakowanie drożdży instant (7g)
200 g mąki pszennej razowej lub żytniej razowej
300 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki soli
200 g mąki pszennej razowej lub żytniej razowej
300 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki soli
1 lyżeczka cukru
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki oliwy lub oleju
Płatki owsiane zalewam 120 ml wrzącej wody i odstawiam na 10-15 minut aby zmiękły. Do 300 ml ciepłej wody wsypuję drożdże i odstawiam na 5 minut. Do wody z drożdżami dodaję miękkie płatki owsiane i pozostałe składniki. Ręcznie wyrabiam ciasto które jest dość klejące w razie potrzeby mocze ręce w wodzie lub smaruję olejem. Ciasto po przykryciem odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Po ty czasie formuję z ciasta 9 bułeczek, i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto się nie kleiło smaruję ręce olejem). Bułeczki lekko smaruję oliwą i posypuję płatkami owsianymi lub mąką. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki piekę 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C
Ciasto z mąki pszennej rośnie wyżej i szybciej, bułeczki z mąki żytniej są cięższe i bardziej wilgotne ale równie smaczne i bardzo sycące.
Oryginalny przepis na blogu Pracownia Wypieków