placki na smietanie
kocioł obiad obiad-na-slodko placki śmietana śniadanie sniadanie-na-cieplo sniadanie-na-slodko

PLACKI NA ŚMIETANIE

Śmietana jest jednym z bohaterów 15 numeru magazynu Kocioł a placki śmietanowe są bohaterem naszych śniadań a bywa, że również obiadów 🙂 

Placki są puszyste i bardzo smaczne choć z racji użytej śmietany nie należą do fit śniadań. Za to dla niejadków to porządna porcja energii 🙂 Placki można podawać pojedynczo z cukrem pudrem lub dżemem, ale ja proponuję poukładać je w stos, podgrzać i podać w formie ciasta 🙂

placki ze śmietany

przepis na: PLACKI NA ŚMIETANIE

*12 placków o średnicy 15 cm

250 ml śmietany 18 %
150 g mąki pszennej
4 jajka
50 g cukru
szczypta soli
olej do smażenia
200 ml dżemu porzeczkowego lub wiśniowego

dodatkowo do podania: śmietana, dżem, cukier puder

placki smietanowe

Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrem na puszystą masę. Mieszam z mąką i śmietaną.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem.

Placki smażę na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

W naczyniu żaroodpornym układam placki jeden na drugim, każdy smaruję dżemem.

Na wierzchu kładę łyżkę masła. Podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podaję ze śmietaną i dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego !

Podgrzewanie w piekarniku nie jest obowiązkowe,placki są doskonałe również na zimno.

proponowane posty