bez mięsa bób obiad w kuchni wegańska wytrawny-obiad-wegetarianski z warzywami

PIEROGI Z BOBEM

Niestrudzenie poszukuje nowych przepisów na warzywa które rosną w naszym ogródku, jednym z nich jest bób. Była już propozycja bobu z makaronem i fetą tym razem na blogu Moniki Madejek trafiłam na pierogi z bobem. Nigdy wcześniej nie robiłam pierogów z takim nadzieniem, wynik okazał się bardzo smacznym pomysłem na urozmaicenie menu w okresie letnim kiedy to bobu jest pod dostatkiem.
* pierogi z bobem*

PIEROGI Z BOBEM
*na ok 40 pierogów
nadzienie 
500 g bobu
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego lub oleju
sól i pieprz do smaku

ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody

1 łyżka oliwy lub masła
szczypta soli


Bób gotuję w osolonej wodzie 10-15 minut, posiekaną cebulę podsmażam na maśle. Odcedzony bób razem z cebulą i czosnkiem mielę przez maszynkę. Doprawiam solą oraz pieprzem, farsz powinien być wyrazisty w smaku.

* pierogi z bobem*
Ciasto na pierogi zawsze robię z mąki i mleka z dodatkiem odrobiny ciepłej wody oraz oliwy. Proporcje które podałam są elastyczne ze względu na różne wchłanianie wody przez mąkę. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

* pierogi z bobem*

Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka, układam po łyżeczce farszu i lepię pierogi. Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, po wypłynięciu daję im jeszcze ok 5 minut na małym gazie. Pierogi podaję z cebulką podsmażoną na maśle, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego !

proponowane posty

10 Comments

  1. Ciekawa jestem kto je tak pięknie pozlepiał 🙂 Wyglądają ślicznie!! Pozdrawiam 😉

  2. Pikne, ślicznie zlepione i z całą pewnością przepyszne!

  3. Jakie równiutkie! smakowite pierożki:)

  4. Lepienia nauczyła mnie mama to na prawdę bardzo proste a i przy okazji miłe dla oka 🙂

  5. Bardzo podoba mi się Twój blog i Twoje prace, widać rękę artystki w tych pierogach 🙂

  6. Dziękuję. To bardzo miłe i mobilizujące 🙂

  7. Ale zrobiłam sobie apetyt na te pierożki!
    Przy najbliższej okazji wypróbuję i dam znać jak smakowały.

  8. Anonimowy says:

    dzisiaj zrobiłam pierogi z Twojego przepisu…wyszły PYSZNE, nadzienie delikatne (ja obierałam bób ze skórek), nareszcie znalazłam odpowiedni przepis na ciasto pierogowe. Pierogi podałam z sosem tzatziki. Polecam

  9. to dopiero świetny pomysł, piękne zdjęcia, bardzo apetyczne. Za świetnie wykonaną robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD.

  10. Bobem jeszcze pierogów nie nadziewałam, a że bób lubię – muszę to zrobić w czerwcu 🙂

Comments are closed.