Zupa z dyni to jedna z ulubionych zup Łukasza – gęsta, rozgrzewająca, idealna na chłodne, jesiennie wieczory. Bardzo prosta do przygotowania, robię ją ze świeżej lub mrożonej dyni której nie trzeba wcześniej rozmrażać tylko wydłużyć czas gotowania.
zupa z dyni |
Przepis dostałam ponad rok temu od Asi 🙂 ale gdzieś go posiałam i na bazie tego co pamiętam ugotowałam swoją zupę z dyni.
przepis na danie: ZUPA Z DYNI
1 kilogram obranej dyni
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
100g śmietankowego topionego serka
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
litr bulionu (u mnie wywar z kurczaka i warzyw lub litr wody + przyprawy )
sól, pieprz
chleb na grzanki
Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekane drobno cebulę i czosnek. Dodaję dynię pokrojoną w dużą kostkę, duszę chwilę po czym zalewam bulionem. Gotuję pod przykryciem 20 minut plus dodatkowe 5-10 minut dla zredukowania płynu, następnie całość blenduję.
zupa z dyni |
Dodaję serek topiony i mieszam trzepaczką tak długo, aż się zupełnie rozpuści. Dodaję curry, słodką paprykę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chleb kroję w kostkę i opiekam na suchej patelni. Gorącą zupę podaję z grzankami i pietruszką można dodać łyżkę śmietany.
Wyglada smakowicie, na widok pierwszego zdjecia pociekla mi slinka.
Ciekawa jestem, jaki to gatunek dyni. Zupy dyniowej z serkiem topionym jeszcze nie gotowałam – intryguje mnie jej smak.
Mniammm, uwielbiam krem z dyni. Wiem już co będę gotować w weekend!!! Dzięki za dobry pomysł! Pozdrawiam
Smacznego 🙂 Czekam na relacje !
Nie wiem niestety jaki to gatunek, dostałam od sąsiada 🙂 Serek nadaje zupie "aksamitnego" smaku.
chciałabym zaprosić do zabawy – więcej info w linku:
http://zwyczajnieogotowaniu.blogspot.com/2012/11/udzia-w-zabawie-i-pieczone-jabka-z.html
pozdrawiam,
Zwyczajnie o gotowaniu!
Smacznie i kolorowo 🙂
Zjawiskowo to wygląda.