Strucla makowa w marcu – przyznaję, że nadrabiam brak czasu i korzystając z każdej wolnej chwili uzupełniam blog o świąteczny wpis.
Przepis na to ciasto z makiem znalazłam na stronie smacznapyza.blogspot.com. Pyszne, domowe, bogate w bakalie ciasto oprócz tego, że jest smaczne to naprawdę pięknie się prezentuje na stole. Polecam, znikało w mgnieniu oka 🙂
STRUCLA Z MAKIEM
*2 blachy
CIASTO
0,5 kg mąki
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g margaryny lub masła
100 ml gęstej śmietany
szczypta soli
2 jaja
NADZIENIE
800 g masy makowej
200 g orzechów włoskich
200 g rodzynek
150 g skórki pomarańczowej
2 białka
LUKIER
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru pudru
skórka pomarańczowa do dekoracji
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem i odstawiam na chwilę żeby zrobiły się płynne. Do dużej miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Rozgniatając palcami łączę masło z mąką. Dodaję płynne drożdże, jaja, śmietanę i zagniatam ciasto które powinno być miękkie i elastyczne. Dzielę je na dwie części, każdą rozwałkowuję na duży prostokąt. Ubijam białka, smaruję rozwałkowane ciasto, resztę dodaję do maku i delikatnie mieszam.
Masę makową mieszam z bakaliami i białkami. Wykładam na ciasto i zwijam w rulony, każdy z kawałków układam na osobnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam z jednej strony rozsuwając lekko. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 30 minut, wystudzone polewam lukrem i posypuję skórką pomarańczową.
Smacznego !
Zobacz inne przepisy z makiem
mniam ;d