budyń ciasta ciasta-desery w kuchni wiśnie z piekarnika

CIASTO BUDYNIOWE Z WIŚNIAMI

Ciasto budyniowe na które przepis znalazłam kiedyś na stronie Bake&Taste robiłam już wcześniej ale jak podsumował Łukasz nie wyglądało ładnie 😉 Bardzo mi smakowało i wiedziałam, że do niego wrócę postanowiłam więc dodać coś od siebie aby je upiększyć, wystarczyło trochę owoców, galaretka i ciasto prezentuję się pięknie.

CIASTO BUDYNIOWE Z WIŚNIAMI
*tortownica 27cm
ciasto
2,5 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła
2 jaja
2 łyżki śmietany
masa budyniowa
2 budynie waniliowe/śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 wiśniowe galaretki
700 ml wrzątku
wiśnie mrożone/ze słodkiej zalewy

Zaczynam od przygotowania budyniu. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam budynie, pozostałe mleko zagotowuję z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję rozrobiony budyń i mieszam aż zgęstnieje. Zestawiam z gazu i biorę się za przygotowanie ciasta. Masło z cukrem ucieram na puszystą masę. Nadal miksując dodaję jaja, śmietanę i powoli dosypuję mąkę, ponieważ ciasto jest dość gęste pod koniec zamieniam mikser na łyżkę.

Połowę ciasta przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, nie da się go rozwałkować ani przelać więc aby wyrównać ciasto maczam łyżkę w zimnej wodzie. Na ciasto wykładam budyń na którym układam mrożone wiśnie. Następnie spłaszczając w rękach kawałki ciasta przykrywam masę budyniową. Piekę 50 minut w 190 stopniach, odstawiam do ostygnięcia i przygotowuję galaretkę. 

Gdy ciasto jest już chłodne dekoruję je wiśniami (tym razem z zalewy ale mogą być też mrożone) i zalewam lekko zgęstniałą galaretką. Odstawiam do lodówki na ok 1 godzinę do pełnego stężenia galaretki.

Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. wygląda rewelacyjnie w zestawieniu z galaretką! świetny pomysł

  2. pyszne, leciutkie, letnie ciacho:)

  3. Wygląda jak tort, śliczne 🙂

  4. Anonimowy says:

    Jestem zielona jeżeli chodzi o pieczenie ,dlatego ten przepis jest dla mnie nie zrozumiały,a to dla tego że tu jest chyba coś nie tak ——-Połowę ciasta przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, nie da się go rozwałkować ani przelać więc aby wyrównać ciasto maczam łyżkę w zimnej wodzie. Na ciasto wykładam budyń na którym układam mrożone wiśnie. Następnie spłaszczając w rękach kawałki ciasta przykrywam masę budyniową, Jakie kawałki ciasta???,ale tak to ciasto wygląda fajnie

  5. Postaram się wytłumaczyć 🙂
    Ciasto jest gęste ale nie płynne, dlatego tak jak napisałam połowę przekładam do formy. Na to budyń, owoce i na wierzch układam własnie tą drugą połowę. Ponieważ ciasto się nie rozleje trzeba mokrymi rękami po trochu układać je na wierzchu.

    Smakuje też super, pozdrawiam

Comments are closed.