Minimalna ilość składników ale wystarczy, żeby pieczarki zniknęły z półmisków. Miałam dużo pieczarek a tylko 1/2 kg mięsa więc dodałam gotowany ryż przez co potrawa robi się lżejsza dla kieszeni 🙂 Tym razem pieczarki zostawiłam nie obrane i nie zauważyłam wielkiej różnicy. A dla tych którzy wolą warzywa polecam przepis na Pieczarki faszerowane – wersja jarska.
PIECZARKI FASZEROWANE – WERSJA MIĘSNA
16-18 bardzo dużych pieczarek
0,5 kg mielonego mięsa np. łopatki
1 woreczek ugotowanego ryżu (100 g)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jaja
3-4 plastry sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka i ostra papryka
łyżka oleju
Pokrojone w kostkę cebulę i czosnek przesmażam na oleju. Z pieczarek wykrawam ogonki, siekam je w drobną kosteczkę i dorzucam na patelnię. Dodaje mięso i smażę krótką chwilę – tylko żeby mięso zmieniło kolor. Ściągam z ognia, dodaję ugotowany wcześniej ryż, drobno posiekaną pietruszkę i przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję jaja i mieszam.
Napełnione farszem kapelusze pieczarek układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry sera kroję na cienkie paseczki i układam na pieczarkach, można też zetrzeć serii posypać lub ułożyć całe plastry. Zapiekam ok 40 minut w 180 stopniach. Podaję w formie zakąski na zimno lub ciepło.
Smacznego !
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 Uwielbiam faszerowane pieczarki 🙂
Pozdrawiam SmerfetkaGotuje (http://smerfetkagotuje.blogspot.com/)
ostatnio też robiłam. Pycha – w każdym wydaniu 🙂 Ale Twoje – syte, wiec na fajną prywatkę ze znojomymi pierwsza klasa 🙂