bez mięsa cukinia dietetycznie grzyby kolacja obiad przystawka w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

GRZYBOWE PASZTECIKI Z CUKINII I KUSKUSU

Wegetariańskie paszteciki pieczone w kokilkach do podana na ciepło lub zimno.

GRZYBOWE PASZTECIKI Z CUKINII I KUSKUSU
* 6 małych kokilek
750 g cukinii
1 mała cebulka
1 duża marchewka 
20 g suszonych grzybów
1 szklanka wrzątku
2 łyżki klarowanego masła
1 jajo
sól, pieprz do smaku
masło do nasmarowania kokilek 

Grzyby zalewam szklanka wrzątku i zostawiam do namoczenia. Cukinię ścieram na drobnych oczkach dodaje pół łyżeczki soli i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam, po odciśnięciu soku zostaje 1 czubata szklanka. 
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na 2 łyżkach masła pod koniec dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Grzyby odcedzam i kroję na małe kawałki. Wywarem który zostanie z moczenia grzybów zalewam kuskus i odstawiam na 5 minut. Do kaszy dodaję przesmażoną cebulę z marchewką, cukinię i grzyby, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Mieszam z jajkiem i nakładam do nasmarowanych masłem kokilek. 
Piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podaję z sałatka z pomidorów i czerwonej cebulki.
Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. pysznie się prezentuje:)

  2. Bardzo fajny pomysł. No i jak pięknie podane na talerzu 🙂

Comments are closed.