Wegetariańskie paszteciki pieczone w kokilkach do podana na ciepło lub zimno.
GRZYBOWE PASZTECIKI Z CUKINII I KUSKUSU
* 6 małych kokilek
* 6 małych kokilek
750 g cukinii
1 mała cebulka
1 duża marchewka
20 g suszonych grzybów
1 szklanka wrzątku
2 łyżki klarowanego masła
1 jajo
sól, pieprz do smaku
masło do nasmarowania kokilek
Grzyby zalewam szklanka wrzątku i zostawiam do namoczenia. Cukinię ścieram na drobnych oczkach dodaje pół łyżeczki soli i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam, po odciśnięciu soku zostaje 1 czubata szklanka.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na 2 łyżkach masła pod koniec dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Grzyby odcedzam i kroję na małe kawałki. Wywarem który zostanie z moczenia grzybów zalewam kuskus i odstawiam na 5 minut. Do kaszy dodaję przesmażoną cebulę z marchewką, cukinię i grzyby, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Mieszam z jajkiem i nakładam do nasmarowanych masłem kokilek.
Piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Podaję z sałatka z pomidorów i czerwonej cebulki.
Smacznego !
pysznie się prezentuje:)
Bardzo fajny pomysł. No i jak pięknie podane na talerzu 🙂