Trochę klasyki na szybkie weekendowe śniadanie i sposób na wykorzystanie pieczywa który nie jest już pierwszej świeżości. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych … 🙂 Tym razem w wersji na słodko ale na pewno pojawia się też kiedyś wytrawne 🙂
* tosty francuskie * |
TOSTY FRANCUSKIE
6 kromek pieczywa /… najlepiej takiego co to już trochę poleżał
tosty można przygotować z chleba, bułek maślanych, rogala, bułek słodkich
2 jaja
⅓ szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu lub cukru pudru
sok z 1/3 pomarańczy lub 1 łyżeczka syropu pomarańczowego lub syropu z kandyzowanej skórki
2 łyżki klarowanego masła do smażenia
do podania
miód
dowolne owoce
W szerokiej misce dokładnie rozbełtuję jajo z mlekiem, cynamonem i syropem pomarańczowym. Na patelni rozgrzewam masło. Kromki chleba maczam w wymieszanych jajkach, pozwalam aby nadmiar spłynął i układam na patelni.
* tosty francuskie z borówkami * |
Smażę z obu stron na brązowy kolor. Podaję ciepłe polane miodem z dodatkiem owoców.
Smacznego !
* francuskie tosty z owocami * |
Proste i pyszne:)
Oj, wyglądają bosko! Jeszcze z moimi ulubionymi borówkami amerykańskimi 🙂