Wspominałam już pewnie, że Łukasz za naleśniki oddał by wiele 🙂 Lato, sezon owocowy więc jest i kolejna propozycja podania, dla mnie smaczniejsza niż tradycyjne naleśniki z twarogiem. Dobór owoców zostawiam Wam u mnie były porzeczki i truskawki w żelu czyli tak ostatnio popularna w moich przepisach frużelina.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I OWOCAMI
Naleśniki – przepis
ser ricotta – 1 łyżka / 1 naleśnik
frużelina owocowa lub dżem lub powidła – u mnie frużelina truskawkowa
świeże owoce – u mnie czerwona porzeczka
cukier puder do podania
masło do posmarowania formy
jajko do posmarowania naleśników
Naleśniki smaruję ricottą i frużeliną na wierzchu rozkładam porzeczkę, zwijam w rulon i układam w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekam przez 20 minut po wyjęciu oprószam cukrem pudrem.