Inspiracją do zabawy z kawą był konkurs na warsztaty z Anią Starmach, temat filmowy. Konkurs został rozstrzygnięty rok temu… przepis trochę przeleżał 🙂 Warsztatów nie udało mi się wygrać za to dostałam zapas kawy na kilka miesięcy.
Połączenie kawy z rozgrzewającym chilli i kakaem to nie tylko idealna propozycja na chłodne dni, ma również wpływ na przemianę materii i poprawę humoru 🙂
Połączenie kawy z rozgrzewającym chilli i kakaem to nie tylko idealna propozycja na chłodne dni, ma również wpływ na przemianę materii i poprawę humoru 🙂
KAWA Z KAKAO I CHILLI
2 łyżeczki kawy mielonej
3/4 szklanki wody
1 łyżka stołowa brązowego cukru
szczypta chili w płatkach
2 łyżeczki ciemnego kakao
foto: Chata 2014 |
W rondelku rozpuszczam cukier następnie zalewam go 1/3 szklanką wody. Do gotującego się syropu dodaję chilli i kakao, cały czas mieszając pozwalam się chwilę zredukować. Gorący wywar mieszam ze świeżo zaparzoną kawą.
Dziś, ze względu na paskudną, jesienno-deszczową pogodę zdecydowałam się skorzystać z Twojego przepisu na kawę z kakao i chili. W zasadzie nawet to 'Pożegnanie Afryki' pasuje idealnie do tej obecnej zmiany klimatu 😀 Ale do rzeczy! Wykorzystałam kawę z etnocafe, którą po zmieleniu i zaparzeniu w kawiarce dodałam do reszty składników, tak, jak w Twoim przepisie. Wyszła przepyszna! Idealny smak, rozgrzewająca i poprawiająca nastrój w to paskudne popołudnie! Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu! 🙂