Wilgotne, bardzo aromatyczne ciasto. Przełożone kwaśnymi powidłami ze śliwek ale równie dobrze sprawdzi się czarna porzeczka czy agrest. Całość dopełniają karmelizowane gruszki, włoskie orzechy i miód.
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKAMI
* forma o średnicy 22 cm
250 g dyni / 1 szklanka startej, odciśniętej z soku
3 jaja
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju – ja użyłam arachidowego
100 ml oleju kokosowego
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia:
150 ml powideł śliwkowych, agrestowych lub z czarnej porzeczki
karmelizowane gruszki:
10-12 małych, dzikich gruszek
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
cynamon
gałka muszkatołowa
dodatkowo:
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki miodu
Dynię ścieram na drobnych oczkach i zostawiam na sitku do odcieknięcia. Rozpuszczam olej kokosowy. Jaja ucieram z cukrem na puszystą pianę. Cały czas miksując powoli dolewam wystudzone oleje. Przesianą mąkę mieszam z sodą, proszkiem dopieczenia i przyprawą. Dosypuję powoli i miksuję na najmniejszych obrotach. Dodaję startą, odciśniętą z soku dynię i mieszam delikatnie.
Dno okrągłej formy wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzę na kratce, w między czasie przygotowuję gruszki – dokładnie tak samo jak w przepisie na Karmelizowane gruszki z tostami francuskimi. Wystudzone ciasto przekrawam na dwa blaty, smaruję powidłami i składam. Aby gruszki lepiej się trzymały ścinam lekko czubek, wykładam owoce dodaję orzechy i polewam płynnym miodem.
Smacznego !
prezentuje się obłędnie!
Smakuje podobnie, naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona ile aromatu można wydobyć z dzikich gruszek 🙂
Ach te gruszki niczym ''wisienka na torcie'' 😉 Boskie!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie jak wisienka 🙂