Bułeczki są pyszne, mięciutkie i puszyste. Doskonale sprawdzą się do kanapek a upieczone, okrągłe również do domowych burgerów. Zaskoczyła mnie łatwość i szybkość wykonania, a piecze się je zaledwie 15 minut
Bułeczki przygotowałam w ramach cotygodniowej akcji „Wypiekanie na śniadanie”, piekłam je co prawda w porze śniadaniowej ale zjedliśmy na obiad. Przepis który został wytypowany do wspólnego pieczenia pochodzi ze strony Trzaski w kuchni, poniżej podaję swoją wersję z bardzo drobnymi zmianami.
DOMOWE BUŁKI DO HOT-DOGÓW
* 10 bułek
620 g mąki pszennej – 4 czubate szklanki
375 ml mleka – 1 1/2 szklanki
15 g świeżych drożdży
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo: 1 rozbełtane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
propozycja dodatków do Hot-Dogów: dobre parówki, ketchup, sos majonezowo-musztardowy, ogórek kiszony lub konserwowy, sałata lodowa, prażona cebulka
Do wyrobienia ciasta użyłam KichenAida, coraz bardziej się lubimy a już najbardziej doceniam go właśnie przy wyrabianiu ciast drożdżowych
W oryginalnym przepisie jest mowa o mikserze ręcznym z mieszadłami do ciasta. Jedyna różnica to ostatni etap wyrabiania który w tym przypadku odbywa się ręcznie. Składniki dodajemy w takiej samej kolejności.
Zaczynam od przygotowaniu zaczynu. Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki- mieszam, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mleka dodaję masło i podgrzewam aż się rozpuści.
Do misy miksera wsypuję 1 1/2 szklanki mąki dodaję sól, oraz zaczyn. Włączam mikser, po chwili dodaję jajko a gdy przemiesza się z mąką wlewam gorące mleko. Następnie powoli w miarę jak ciasto zabiera dosypuję kolejne porcje mąki, każdorazowo dodając po 1/2 szklanki. (Tu jest moment w którym użytkownicy ręcznego miksera będą musieli wyciągnąć go z misy i dokończyć wyrabianie ręcznie) Ciasto wyrabiam aż będzie jednolite i elastyczne oraz będzie odchodzić od misy miksera.
Z przygotowanego ciasta robię długi wałek który dzielę na 10 części. Z każdej toczę 18 cm wałeczek lekko spłaszczam i układam w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. U mnie wyrastanie zawsze odbywa się w piekarniku ustawionym na minimum z zapaloną lampką. Gdzieś wyczytałam, że drożdże lubią światło
Wyrośnięte bułeczki smaruję jajkiem i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przechodzimy do sedna czyli Hot-Dogi… w czasie gdy bułeczki się pieką, parówki wrzucam na grilla, kroję ogórka, sałatę i przygotowuję sosy u mnie jest to ketchup i sos majonezowo-mustardowy w skład którego wchodzi majonez, musztarda dijon, francuska i pieprz – wszytsko w proporcjach bliżej nieokreślonych
Wiktor zjada z ketchupem i ogórkiem kiszonym
Upieczone bułeczki wkładam na chwilę na grilla, przekrawam, smaruję sosami, dodaję sałatę, parówke, ogórka i obowiązkowo chrupiącą, prażoną cebulkę.
Smacznego !
Wirtualne wypiekały ze mną:
Dorota – Moje małe czarowanie
Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb
Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi
Marzena – Zacisze kuchenne
Agata – Pożeracze czasu
Joanna – Rodzinna kuchnia
Edyta – Pasja smaku
Alina – Ala piecze i gotuje
Ach jak smacznie wyglądają. Mimo, że wczoraj je jadłam to patrząc na Twoje znów bym chętnie wciągnęła teraz na śniadanie:-)Dzięki za wspólny wypiek:-)
Ja jeszcze mam, nie chciała bym Ci robić smaka ale pewnie dziś sobie na kolacje zjemy
Cudne buły Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie
Muszę spróbować kiedyś to "naświetlanie" ciasta. Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam Asa
Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
Śliczne ci się upiekły
dziękuje za wspólne wypiekanie 
Dziękuję za wspólne pieczenie
światło to ciepło pewnie dlatego warto je zapalić w piekarniku 
Piękne bułeczki i świetnie sfotografowane. Dziękuje za wspólne wypiekanie
Jakie apetyczne te hot dogi!