Domowe pieczywo ma w sobie coś wyjątkowego. Nie ma większego znaczenia czy są to bułki do hot-dogów, chleb żytni czy gotowy w godzinę niewielki chlebek na sodzie. Zapach który roznosi się w domu zawsze przyciąga do kuchni…
Na blogu znajdziecie przepis na Chlebek na sodzie z żurawiną i jabłkami tym razem dodałam świeży tymianek, oregano i ziarna słonecznika a część mąki zastąpiłam żytnią. Chlebek jest pyszny i pachnący ziołami, a dzięki mące żytniej bardziej wartościowy.
CHLEBEK NA SODZIE Z ZIOŁAMI I SŁONECZNIKIEM
* 1 chlebek ok 20 cm
125 g maki pszennej
125 g mąki żytniej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżka ziaren słonecznika
Piekarnik nastawiam na grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni.
Mąki mieszam z solą i sodą. Dodaję posiekane zioła i ziarna słonecznika. Powoli dolewam jogurt i wyrabiam jednolite, lekko klejące ciasto. Formuję podłużny bochenek.
Przekładam na blachę wyłożoną papierem. Oprószam delikatnie mąką i robię nacięcie o głębokości ok 2 cm. Piekę 35-40 minut.
Smacznego !
p.s. chlebek na sodzie można jeść na ciepło 🙂