Na blogu są już dwie propozycje na pieczone placki z cukinii tym razem podrzucam pomysł smażone. Dodatek selera i wędzonego twarogu nadaje im wyjątkowego smaku i zapachu !
Pachną już na etapie smażenia 🙂 Placki są sycące, bardzo smaczne a przy tym robi się je w kilkanaście minut. Cukinie sa teraz dostępne przez cały rok więc dodatkowo jest to przepis uniwersalny.
* placki z cukinii * |
PLACKI Z CUKINII Z SELEREM I WĘDZONYM TWAROGIEM
* ok 22 placków
2 młode cukinie
1/2 selera
1 marchewka
3 jajka
250 g wędzonego sera twarogowego
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
olej do smażenia
Marchewkę i seler obieram ze skórki. Warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, cukinie ścieram ze skórką. Dodaję jajka, mąkę, pokruszony twaróg oraz posiekane zioła. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Placuszki smażę na złoty kolor, podaję z jogurtem greckim.
Smacznego !
* placki z cukinii i twarogu * |
Wygląda smacznie! 🙂
Są pyszne, robiłam już kilka razy ze zwyczajnym twarogiem ale te z wędzonym maja wyjątkowy smak 🙂
Udało mi się! wspaniały przepis. Do tej pory moje placki najczęściej się rozpadały. Te proporcje są idealne. Ja zrobiłam "prawie" tak jak w przepisie. Tzn. miałam surówkę z cukinii, marchewki i selera naciowego, pokrojoną w słupki, na którą nikt nie miał ochoty. Pokroiłam wszystko drobno, dodałam tak jak tu w przepisie: mąki, jajka, sól, pieprz i twaróg (litewski pieczony z czosnkiem) i wyszły smaczne. Bardzo dziękuję, najważniejsze są propocje 🙂