Kotlety z jajek są bardzo lubiane przez dzieci, podane z ziemniakami lub sosem na pewno zaspokoją głód łakomczucha a i niejadek szybkko sie do nich przekona. To jeden z wegetariańskich klasycznych przepisów.
kotlety z jajek |
KOTLETY JAJECZNE
*13-15 małych kotlecików
12 jajek
100g żółtego sera
3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
1 garść pokrojonego szczypiorku lub pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka
10 jajej zalewam zimna wodą, zagotowuję dodaję trochę soli. Zamniejszam gaz i gotuję 8 minut.
Zalewam zimną wodą, obieram, rozdrabniam w blenderze.
Do jajek dodaję starty ser, szczypiorek lub pietruszkę i bułkę tartą.
Doprawiam do smaku, dodaję 2 surowe jajka dokładnie mieszam wszystkie składniki.
kotlety z jajek |
Z powstałej masy formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej.
Smażę na oleju lub klarowanym maśle na złoty kolor.
Podaję z młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną lub sosem pieczarkowym
Smacznego !
kotlety z jajek |
moj ulubiony obiad .. kotlety extra ..dodalas ser zolty i to chyba jest dobrym "sklejaczem" kotletow bo czesto gesto mi sie rozwalaly .. dobry pomysl:)
uwielbiam tez kotlety ziemniaczane 🙂
pozdrawiam
Jeszcze takich nie jadłam, na pewno wypróbuję przepis:)
Uwielbiam :))
O ja cie! Moje ulubione mlecznobarowe kotleciki 🙂 Pieknie u ciebie wygladaja!