* dyniowe ciasto z orzechami * |
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI
* foremka 26-28 cm
400 g puree z dyni Hokkaido lub Piżmowej
1/5 szklanki oleju (50 ml)
2 jajka
2/3 szklanki śmietanki 30% (150 ml)
250 g mąki
120 g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
na górę
1 łyżka masła orzechowego słonego
1 łyżeczka masła
50 g brązowego cukru
50 g mieszanki orzechów u mnie nerkowce i włoskie
Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzanie góra-dół.
Dynie blenduję z jajkami i olejem następnie mieszam ze śmietanką.
W osobnej misce mieszam suche składniki. Dodaję dynię i mieszam trzepaczką do połączenia – nie za długo.
* korzenne ciasto dyniowe * |
Foremkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładam do formy.
Masła mieszam z cukrem i orzechami, układam na wierzchu ciasta.
Piekę 60 minut, studzę na kratce. Najlepsze jest następnego dnia 🙂
Smacznego !
A tu dowiesz się – Jak przygotować puree z dyni ?
Dynia teraz rządzi:)
Dokładnie ! Kilka ładnych mi urosło to teraz używam sobie 🙂
Boskie!Idealne jesienne ciacho 🙂
Nie przepadam zbyt za orzechami w cieście uraz z dzieciństwa ale na pewno bym spróbowała
Ja kiedyś na orZechowych lodach ukruszylam ząb :/ a w cieście możesz pominąć, będzie wyglądał jak chlebek dyniowy 🙂
Uwielbiam jesień za właśnie takie przepisy. Dynia zdecydowanie rządzi! 🙂
Chętnie skorzystam z przepisu! 🙂
pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com
Smacznego, czekam na relacje 🙂
Dynia rules 🙂
Monika zrobiłam to ciasto, jest obłędne, właśnie zasiadam do posta o nim 🙂
Dziękuję za przepis!