Tymon jest karmiony metodą BLW i ta zupa idealnie wpisuje się w ten sposób karmienia. Co prawda mały nie je zupy łyżeczką ale chętnie zjada wszystkie warzywa. W ten sposób przygotowuję obiad na nas i dla 8 miesięcznego malucha w jednym garnku. Jedynie sól dodaję dopiero po odłożeniu porcji dla Tymona.
składniki na: KOLOROWA ZUPA JARZYNOWA
200 g kalafiora
100 g brokuła
1 duży ziemniak
1 marchewka
¼ cebuli
1 łyżka masła klarowanego
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
koperek, śmietanka do podania – opcjonalnie
Na rozgrzanym maśle podsmażam drobno pokrojona cebulę. Gdy zrobi się szklista dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i duszę razem 3 minuty.
Zalewam bulionem, zagotowuję.
Dodaję pokrojonego ziemniaka oraz podzielone na różyczki kalafiora i brokuła.
Gotuję około 10 minut, do miękkości warzyw.
Smacznego !
Podaję z koperkiem i śmietaną.
U nas w domu wygląda to tak – Wiktor je bez koperku ale ze śmietaną, Ja jem z koperkiem i śmietaną a Łukasz z koperkiem bez śmietany. Tymon na razie je same warzywa z koperkiem i popija zupą 😉
Delikatnie i wiosennie, pycha :>
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
super sprawa.
Na letni posiłek świetne 🙂 Pozdrawiam!
Pierwszy raz widzę żeby ktoś też podchodził do tej zupy tak jak ja, im bardziej treściwa tym lepiej, w szczególności jarzynowa! Wychodzę z założenia że warzyw nigdy dość, w mojej ląduje jeszcze seler, pietruszka, czasami brokuł, czasami coś innego. Zastanawia mnie też co by wyszło jakby ziemniaki zamienić na przykład na bataty, co o tym sądzisz ? Pozdrawiam 🙂
Bo u mnie zupa to samodzielne danie 🙂 nie próbowałam dodawać batatów do zupy, rzadko po nie sięgam.