W sezonie śliwki kupujemy niemal codziennie. Sporo zjadamy na surowo, trochę zawsze trafia do słoików np. ŚLIWKOWY CZEKO-DŻEM a część próbuję wykorzystać w codziennym menu. To jeden z tegorocznych przepisów, połączyłam w nim śliwki z kaszą jaglaną i jogurtem. Całość wzbogaciłam o orzechy włoskie i słonecznik w karmelu, ale równie dobrze sprawdzą inne pestki.
Kasza jaglana ze śliwkami to mieszanka smaków, konsystencji i temperatur oraz kolorów. Czyli bardzo jesienne danie nawiązujące do aury w tym sezonie 😉
przepis na: KASZA JAGLANA ZE SMAŻONYMI ŚLIWKAMI
*1 duża porcja
4 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 garść orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika w karmelu* opcjonalnie – ja użyłam go jako słodzika
3 duże śliwki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3-4 łyżki jogurtu lub serka wiejskiego
2 łyżeczki masła klarowanego
Do miseczki nakładam jogurt.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę oleju, dodaje kaszę orzechy i słonecznik. Przesmażam aż kasza wyschnie i zrobi się delikatnie chrupiąca. Kaszę wsypuję do jogurtu.
Na patelni podgrzewam drugą łyżeczkę oleju, dodaję pokrojone na ćwiartki śliwki smażę przez chwilę a następnie dodaję cukier. Podgrzewam tak długo aż sok który puściły śliwki odparuje a cukier się skarmelizuje.
Do jogurtu i kaszy dodaję ciepłe śliwki i od razu podaję.
Smacznego !
Pyszna miseczka 😊 Lubię kaszę jaglaną poza tym jest podobno zdrowa. Pozdrawiam serdecznie 🙂 ❤
Danie wygląda cudownie i tylko mogę się domyślić jak cudownie smakuje.
Bardzo lubię smażone śliwki a jeszcze w takim towarzystwie!
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować 🙂
POlecam 🙂
Jest bardzo zdrowa, dlatego szukam kolejnych przepisów na jej wykorzystanie.
Po co sie domysląc, lepiej wypróbowac 😀
<3
Wygląda przepysznie, a zdjęcia namawiają do schrupania tego wszystkiego w całości:) W wolnej chwili zapraszam również na mojego bloga.
Ja lubię serek wiejski w każdej postaci, więc dla mnie przepis super 🙂 🙂 🙂 .
Pozdrawiam!
Szybki sposób na smaczny i sezonowy przepis na śniadanie lub zdrową przekąskę. Pozdrawiam!