Tarta z ciasta francuskiego to szybki deser na lato do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego i sezonowych owoców. Ja wykorzystałam jagody które doskonale komponują się z kruchym ciastem i słodkim kremem. Podwinięte brzegi tworzą chrupiącą otoczkę trzymającą krem i owoce na miejscu a przy tym tak wspaniale smakują.
Zazwyczaj do tarty przygotowuję kruche ciasto ale w taka pogodę to raczej ryzykowne i mało przyjemne bo ciasto szybko się ogrzewa. Wykorzystałam więc, płat gotowego ciasta francuskiego które piekłam 15 minut a później tylko wypełniłam chłodnym kremem i owocami.
przepis na: TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I JAGODAMI
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżeczka cukru trzcinowego
250 ml śmietanki 30-36%
100 g serca mascarpone
2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
300-400 g jagód
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z włączona funkcja termoobiegu. Ciasto rozwijam na blaszce wyłożonej papierem.
Brzeg ciast smaruje rozbełtanym jajkiem i zawijam go na dwa razy do środka tak aby powstał ok 1 cm podwyższony rant. Zawinięte brzegi ponownie smaruje jajkiem i obsypuję cukrem trzcinowym.
Środek nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam ziarnami fasoli lub grochu. Wstawiam do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie ściągam papier wraz z obciążeniem, środek smaruję jajkiem i dopiekam jeszcze 5 minut.
Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję serek i miksuję przez chwilę do połączenia się składników.
Krem wykładam na wystudzone ciasto, odstawiam do lodówki na minimum 30 minut.
Przed podaniem układam owoce i oprószam cukrem pudrem.
Smacznego !
Lubię takie proste ciasta z ciasta francuskiego – zwłaszcza z owocami 🙂
Ja w sumie sporadycznie korzystam z ciasta francuskiego, sama nie wiem dlaczego to taki fajny pomysł na szybki deser.