bulgur groszek cukrowy kasza obiad obiad-w-30-minut papryka wytrawny-obiad-wegetarianski z warzywami zielony groszek

KASZA BULGUR Z WARZYWAMI

Kasza bulgur zaraz po gryczanej wysunęła się na prowadzenia na mojej liście ulubionych. Nie była to miłość od pierwszego kęsa teraz wiem dlaczego. Moja pierwsza kasza bulgur którą gotowałam była drobna i po ugotowaniu miała konsystencję papki. Dopiero paczka kaszy którą dostałam zupełnie przypadkiem uświadomiła mi wcale tak nie musi być. Od tamtej pory kupuję bulgur tylko w wersji grubo ziarnistej. 

Bulgur doskonale rozumie się z wyrazistymi przyprawami, bardzo lubię w kuchni używać chilli, imbir czy kumin a melisa doda świeżości i podkreśli jeszcze smak. Kaszę gotuję na sypko, do tego przyprawy, warzywa i zioła. Gdyby nie to, że musiałam się podzielić sama kasza mogła by stanowić cały mój obiad. Ale że było nas dwoje dorzuciłam Kotlety z bobu i ziemniaków 😉 

Do kaszy dodałam groszek i paprykę bo lubię kolorowe dania 😉 Ale równie dobrze sprawdzi się cukinia, kalafior czy ciecierzyca która również bardzo lubi kumin.

kasza bulgur przepis

przepis na KASZA BULGUR Z WARZYWAMI

* 2 porcje
100 g kaszy bulgur
1 czerwona papryka
1 szklanka (ok 150 g) zielonego groszku
1 garść groszku cukrowego 
2 ząbki czosnku 
2 cebule dymki
3 gałązki melisy same liście
1/2 łyżeczki płatków chilli lub 1 pokrojona papryczka
1 łyżeczka kuminu
sól
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia 

Kaszę bulgur którą chcę później wykorzystać do sałatki czy ponownego podgrzania gotuję w większej ilości osolonej wody, odcedzam i zostawiam do odparowania. Przed wsypaniem kaszy do wrzątku zawsze wcześniej płuczę ją pod zimną wodą. 

Smażenie trwa kilka minut zaczynam więc od przygotowania składników. Paprykę kroję w grubą kostkę. Łuskam zielony groszek a cukrowy myję i odkrawam końcówki. Dymkę i czosnek kroję w plasterki.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam po kolei czosnek, chilli i kumin pozwalam im się pół minuty podgrzać i oddać cały aromat.
Dodaję cebulkę a po chwili paprykę smażę razem 2 minuty, następnie zielony groszek a po kolejnej minucie groszek cukrowy.
Wsypuję kaszę podgrzewam wszystko razem na koniec dodaję posiekane listki melisy. 

kasza bulgur przepis

Podaję na ciepło jako samodzielny posiłek, lub dodatek do mięsa, grillowanego sera czy kotletów wegetariańskich. Tak przygotowana kasza równie dobrze sprawdzi się jako podstawa obiadu który zabierzemy do pracy.

Smacznego !

Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia – Fotografia kulinarna od kuchni.
kurs fotografii kulinarnej

proponowane posty

13 Comments

  1. mam spory zapas tej kaszy w kuchni, ale ciągle sięgam po inne… Twoja propozycja jest pyszna, świetne połaczenie smaków i kolorów 🙂

  2. Gryczana lubię, ale bulgur nigdy nie robiłam.

  3. O mamo, ale rozpusta! Uwielbiam kasze wszelkiej maści, a ten przepis na pewno wypróbuję. Tyle smaków i kolorów w jednym miejscu – bomba!

  4. Polecam szczególnie jeżeli lubisz wschodnie przyprawy, idealnie nadaje sie do sałatek na zimno lub ciepło. Nam bardzo posmakowała.

  5. Dziekuję 🙂 mnie taż najbardziej kusza kolorowe talerze !

  6. Ja sie zniecheciłam na jakiś czas właśnie przez tą zbyt drobną kaszę, grubsza bardzo mi zaskamowała.

  7. Ja najbardziej lubię kaszę jaglaną, chociaż jadam od czasu do czasu bulgur ;]
    Pozdrawiam Martyna z Wpuszczona w maliny

  8. Super przepis 🙂 Ja również zniechęciłam się do kaszy bulgur ze względu na jej konsystencję po ugotowaniu, ale teraz już będę wiedzieć, żeby kupować gruboziarnistą 🙂

  9. Super sałatka, wiesz, że takie uwielbiam :):):) I narobiłaś mi smaka na groszek cukrowy, który jest przepyszny 🙂

  10. też go bardzo lubię 🙂 specjalnie zasiałam żeby mieć pod ręka niestety już powoli znika

  11. Spróbuj, wybierając właśnie tą grubszą – jest naprawdę smaczna.

  12. ja tez lubię jaglaną ale bulgur jest sypka co mi się smaczniej sprawdza w przypadku sałatek czy własnie takich dań z patelni.

  13. Nigdy nie używałam takiej kaszy, ale wygląda cudownie! Na pewno spróbuję tego przepisu 🙂

Comments are closed.