Gołąbki z bakłażanem to moja propozycja na urozmaicenie klasycznego dania. Pierwszy raz zrobiłam je zupełnie przypadkowo z chęci wykorzystania produktów które akurat były w domu. Tym razem wróciłam do nich świadomie aby spisać przepis i podzielić się nim z Wami bo wyszły pyszne! Gołąbki są bardzo wyraziste w smaku, dodatek kuminu i chilli bardzo dobrze komponuje się z bakłażanem, a chrupiące ziarna słonecznika przyjemnie przełamują miękką strukturę wnętrza.
Do przygotowania użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus który podkreślił jeszcze warzywny smak gołąbków i pozwolił mi zaoszczędzić trochę czasu 🙂 Skład koncentratu jest bardzo fajny, nie ma w nim konserwantów, glutaminianu sodu czy innych sztucznych dodatków. Wystarczy rozcieńczyć go wodą i mamy gotowy bulion warzywny – niezastąpiony w przypadku przygotowania wielu potraw.
przepis na: GOŁĄBKI Z BAKŁAŻANEM
*10 sztuk
1 główka młodej kapusty
1 bakłażan
1 szklanka ryżu – u mnie biały, długoziarnisty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki pestek słonecznika
150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
½ łyżeczki płatków chilli
½ łyżeczki kuminu
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
3 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
majeranek do pieczenia – opcjonalnie
W garnku zagotowuję 1,5 litra wody, solę i wrzucam dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuję 12 minut i odcedzam.
Bakłażana kroję w grubą kostkę, cebulę i czosnek siekam drobno.
Na patelni rozgrzewam olej, na dość mocnym ogniu smażę bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego ściągam z patelni, delikatnie odciskam z tłuszczu. Następnie podsmażam cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać, wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku.
Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika. Podgrzewam, aż lekko się zrumienią.
W misce mieszam ryż z warzywami, dodaję natkę, słonecznik, doprawiam do smaku i mieszam dokładnie.
Z kapusty ściągam zewnętrzne, brzydkie liście. Wycinam głąb i wkładam do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Odwracam dosłownie na minutę i wyciągam na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągam liście.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrabiam w 100 ml gorącej wody.
Na każdy liść daję 2 łyżki farszu, zawijam ciasno i układam w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posypuję gołąbki świeżym majerankiem. Zalewam przygotowanym bulionem, przykrywam i zapiekam 60 minut.
Podaję posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Smacznie wygląda! 🙂
Ostatnio mnie naszło na gołąbki i kupiłam w sklepie, gotowe do spożycia. Ale były to tradycyjne z mięsem. Ja robiłam z kaszą gryczaną i pieczarkami, polane sosem pomidorowym. Twoja propozycja jest również ciekawa, na pewno spróbuję , ponieważ lubię bakłażany 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂
Uwielbiam gołąbki, szkoda tylko że są tak czasochłonne 😉 a te z bakłażanem koniecznie musze wypróbować
Bardzo fajny przepis… Golabki, ale wegetarianskie… Gdybym jeszcze miala dosc cierpliwosci, by je sobie przygotowac…. Pozdrawiam cieplutko Beata
Super gołąbki, z bakłażanem nie robiłam. Wyglądają bardzo smacznie, piękne zdjęcia!
U mnie w domu niestety gryczaną lubię tylko ja i zazwyczaj gotuję ją tylko dla siebie bo to akurat jedna z moich ulubionych kasz 🙂 Polecam wersję z bakłażanem konieczna doprawiona odrobina kuminu i ten chrupiący słonecznik też warto dorzucić. pozdrawiam
Ja zazwyczaj wybieram proste i szybkie posiłki ale czasami chce mi się czegoś innego 😉
Dziękuję 🙂 polecam są pyszne.
To prawda nie jest to obiad w 15 minut ale czasami warto 🙂