Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami, dynią i gruszkami do propozycja na ciepły lekki obiad, sałatkę na imprezę lub śniadanie do pracy. Dynie widziałam jeszcze w wielu sklepach a sezon na buraki właśnie się rozkręca. Gruszki – wiadomo teraz są najpyszniejsze 🙂
Pieczenie warzyw jest bardzo zdrowe i wydobywa z nich to co najsmaczniejsze, Buraki robia się słodkawe i chrupiące, a dynia i gruszką miękkie i pełne smaku. Połączenie ich z wyrazista gorgonzolą da efekt „wow”. Spróbujcie !
pieczone buraki w sałatce |
przepis na: SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I GORGONZOLĄ
1/2 dyni hokkaido
1 średniej wielkości burak
2 gruszki
oliwa
gruba sól morska
listki rozmarynu
do podania
mieszanka sałat
ser gorgonzola ok 50 g – można go zastąpić innym o wyrazistym smaku
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
Buraka obieram kroję w księżyce, układam w posmarowanym oliwą naczyniu. Oprószam solą i rozmarynem wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Dynię i gruszki myję, usuwam pestki i kroję bez obierania. Wrzucam do miski również skrapiam oliwą i oprószam przyprawami.
Po 5 minutach w piekarniku do buraków dodaję dynię, a po kolejnych 10 minutach gruszki.
Łączny czas pieczenia to 30 minut. Dynia i gruszki są miękkie a burak delikatnie chrupiący.
Na talerzach układam sałatę, pieczone warzywa i pokrojony ser. Całość skrapiam oliwą i podaje na ciepło.
Tak upieczone warzywa można również zabrać do pracy. Wystudzone kroję w kostkę aby wygodniej było jeść mieszam z sałatą, serem i polewam oliwą.
Smacznego !