Na pytanie jak upiec seromakowiec bez spodu podpowiadam – prościej 🙂 Bez konieczności podpiekania ciasta, w ogóle bez przygotowywania ciasta! Spodnia część mojego sernika to makowiec a na górze jest dodatkowa część masy makowej która pięknie wygląda i doskonale komponuje się z serem.
Seromakowiec to moja kolejna propozycja na świąteczny stół. Jak każdy sernik i to ciasto musi spokojnie ostygnąć, związąć się. Należy piemiętać, że nie jest to ciasto do przygotowania na ostatnią chwilę.
Seromak bo z taką nazwą też się spotkałam, można też polać czekoladą ale osobiście najbardziej lubię bez dodatków.
przepis na : SEROMAKOWIEC
*tortownica 23 cm
masa serowa
500 g twarogu sernikowego
150 g mascarpone
180 ml mleka skondensowanego (3/4 szklanki )
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
150 g mascarpone
180 ml mleka skondensowanego (3/4 szklanki )
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
masa makowa
500 g masy makowej
100 g masła
3/4 szklanki bułki tartej
100 g nuttelli (2 czubate łyżki) lub rozpuszczonej czekolady
3 łyżki likieru kawowego
2 łyżki mąki
2 jajka
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce. Miksuję dokładnie ale niezbyt długo. Odstawiam na czas przygotowania maku. Co jakiś czas delikatnie mieszam łyżką aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Masę makową miksuję z masłem. Następnie do mieszana dokładam bułkę tartą, nutellę, likier i mąkę. Jako ostatnie dorzucam jajka. Mieszam do zusykania gładkiej masy.
Spód okrągłej tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
2/3 masy makowej przekładam do formy, następnie wykładam ser i na wierzchu układam pozostały mak. Górna warstwa nie jest jednolita, układam ją w formie kleksów tak aby ser był widoczny i przeplatał się z makiem.
Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszam temeratrruę do 170 stopni. Piekę godzinę, wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w piekarniku na 15 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie odstawiam w chłodne miejsce lub do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
Smacznego !
Zobacz inne przepisy z makiem
Śliczne ciasto, śliczne zdjęcie) )
Dziękuję jego największą zaleta jest jednak smak :)))
Bardzo ładnie się prezentuje i łatwy do zrobienia:)
Tak to jego zaleta, w swiątecznym zamieszaniu warto oszczędzić sobie pracy 🙂
Z pewnością jest to sernik w moim guście, do tego taki szybki 🙂
Fajnie, że trafiam w gusta 😉
Czy likier kawowy można sobie darować ?
Oczywiście 🙂 ja dziś np dodałam amaretto ale spokojnie można pominąć.