Boże Narodzenie ciasta ciasta-desery mak makowiec przepisy sernik

SEROMAKOWIEC

Na pytanie jak upiec seromakowiec bez spodu podpowiadam – prościej 🙂 Bez konieczności podpiekania ciasta, w ogóle bez przygotowywania ciasta! Spodnia część mojego sernika to makowiec a na górze jest dodatkowa część masy makowej która pięknie wygląda i doskonale komponuje się z serem. 

Seromakowiec to moja kolejna propozycja na świąteczny stół. Jak każdy sernik i to ciasto musi spokojnie ostygnąć, związąć się. Należy piemiętać, że nie jest to ciasto do przygotowania na ostatnią chwilę.

Seromak bo z taką nazwą też się spotkałam, można też polać czekoladą ale osobiście najbardziej lubię bez dodatków. 

Sernik z makiem

przepis na : SEROMAKOWIEC

*tortownica 23 cm
masa serowa
500 g twarogu sernikowego
150 g mascarpone
180 ml mleka skondensowanego (
3/4 szklanki )
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

masa makowa

500 g masy makowej
100 g masła
3/4 szklanki bułki tartej
100 g nuttelli (2 czubate łyżki) lub rozpuszczonej czekolady
3 łyżki likieru kawowego
2 łyżki mąki
2 jajka


Sernik z makiem
Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w misce. Miksuję dokładnie ale niezbyt długo. Odstawiam na czas przygotowania maku. Co jakiś czas delikatnie mieszam łyżką aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Masę makową miksuję z masłem. Następnie do mieszana dokładam bułkę tartą, nutellę, likier i mąkę. Jako ostatnie dorzucam jajka. Mieszam do zusykania gładkiej masy. 
Spód okrągłej tortownicy wykładam papierem do pieczenia. 
2/3 masy makowej przekładam do formy, następnie wykładam ser i na wierzchu układam pozostały mak. Górna warstwa nie jest jednolita, układam ją w formie kleksów tak aby ser był widoczny i przeplatał się z makiem.

Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszam temeratrruę do 170 stopni. Piekę godzinę, wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w piekarniku na 15 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie odstawiam w chłodne miejsce lub do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.
Smacznego !

Zobacz inne przepisy z makiem

proponowane posty

8 Comments

  1. Śliczne ciasto, śliczne zdjęcie) )

  2. Dziękuję jego największą zaleta jest jednak smak :)))

  3. Bardzo ładnie się prezentuje i łatwy do zrobienia:)

  4. Tak to jego zaleta, w swiątecznym zamieszaniu warto oszczędzić sobie pracy 🙂

  5. Z pewnością jest to sernik w moim guście, do tego taki szybki 🙂

  6. Fajnie, że trafiam w gusta 😉

  7. Anonimowy says:

    Czy likier kawowy można sobie darować ?

  8. Oczywiście 🙂 ja dziś np dodałam amaretto ale spokojnie można pominąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *