To jedno z tych dań które lepiej smakują niż wyglądają 🙂 Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo smaczną i nieskomplikowaną propozycją na obiad czy kolację. Do przygotowania polecam użyć wędzonej, wyrazistej w smaku kiełbasy.
* zapiekanka ziemniaczana * |
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ
Czas przygotowania: 30 minut + 35 godzina pieczenie
Liczba porcji: 5
500 g ziemniaków
200 g wędzonej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu greckiego
75 ml mleka
1 jajko
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju na której przesmażam pokrojoną w piórka cebulę, oraz posiekany czosnek. Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę, smażę na rumiano.
W garnku zagotowuję wodę. Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję 5 minut, odcedzam i zostawiam aby trochę odparowały.
Jogurt mieszam z mlekiem, jajkiem i gałką doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Formę do zapiekania smaruję łyżką oleju. Na spodzie układam połowę ziemniaków na to kiełbasę z cebulą i na wierzch pozostałe ziemniaki. Całość zalewam przygotowanym sosem jogurtowym.
Zapiekam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg i pozwalam ziemniakom się trochę przypiec.
Dla mnie wygląda rewelacyjnie – bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej. Niedługo zapraszam na jej podsumowanie.