Przepis na bardzo aromatyczny makaron. Słone prosciutto, suszone pomidory, tymianek i uprażone orzechy tworzą niesamowite połączenie. Sos przygotowuje się kilka minut i warto dołożyć chwilę żeby uprażyć orzechy które zyskują w ten sposób na chrupkości i smaku. Nie pomijajcie więc tego punktu różnica jest znaczna.
![]() |
* makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami * |
MAKARON Z PROSCIUTTO I SUSZONYMI POMIDORAMI
*2 porcje
150 g makaronu użyłam Casarecce
2 plastry prosciutto
1 mała cebula
50 g suszonych pomidorów z oliwy
50 g orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki listków świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
![]() |
* makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto * |
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, orzechy wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem i prażę ok 2-3 minut. Odstawiam do ostygnięcia a następnie siekam na mniejsze kawałki.
Zagotowuję wodę, solę i wrzucam makaron. Gotuję wg instrukcji na opakowaniu, odcedzam i zostawiam w garnku w którym się gotował.
![]() |
* makaron z prosciutto * |
Szynkę i pomidory kroję w paseczki a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, dodaję cebulę i smażę 1 minutę. Dorzucam prosciutto, smażę jeszcze 2 minuty.
Dodaję pomidory i sok z cytryny smażę kolejne 2 minuty równocześnie zmniejszam ogień. Na koniec dodaję orzechy i listki tymianku, mieszam i podgrzewam przez chwilę.
Podaję od razu po przygotowaniu.
Smacznego !
wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Połączenie prosciutto i suszonych pomidorów uwielbiam i nie mogę się mu oprzeć ostatnio 😀 Makaron wygląda bajerancko <3