ciasta ciasta-desery czarna porzeczka czerwona porzeczka na lato owocowe-wypieki-desery porzeczka tarta tarty-tartaletki-na-slodko w kuchni

GALETTE Z PORZECZKAMI

To ciasto ma tyle zalet, że nie nie wiem od czego zacząć, aż nieprzyzwoicie je wszystkie wymieniać 🙂 
Zacznę od smaku, wyobraźcie sobie kruche, chrupiące ciasto. Gorące, miękkie, słodko-kwaśne owoce. Podane z gałką waniliowych lodów.
Prostota wykonania to niewątpliwa zaleta, kruche ciasto + owoce – gotowe 🙂 Nawet nie potrzeba żadnej formy bo pieczemy ją na samej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem.  
Rustykalny wygląd, obłędny smak… już możecie przestać sobie wyobrażać. Możecie upiec i zjeść bo przepis poniżej 🙂  Dodam tylko, że w ciągu 4 dni zrobiła je trzy razy 🙂

Do pierwszych prób zmobilizowałam się na potrzeby Magazynu Kocioł to na jego łamach w 12 numerze pojawiły się te zdjęcia. A w środku znajdziecie różnorodne przepisy z wykorzystaniem porzeczek.

* rustykalna tarta z porzeczkami *

GALETTE Z PORZECZKAMI
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenie + 35 minut pieczenie
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody

nadzienie
450 g porzeczek czarnych i czerwonych
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka truskawek lub malin lub wiśni  – opcjonalnie ale ładnie łamie strukturę

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania, cukier puder do podania

* rustykalna tarta z porzeczkami *
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem i siekam z zimnym masłem. Dodaję wodę i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam jednolite ciasto. Najczęściej jednak przygotowuję kruche ciasto w dostawce do blendera/malakserze jak w przepisy na czekoladowe tartaletki. Formuję kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki. 
* galette z woocami *
Porzeczki mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na kształt koła. Przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na środku układam owoce, zostawiając ok 3 d brzegu. Ciasto zawijam na owoce, na brzegu robię zakładkę. Piekę 35 minut w 200 stopni C.
Podaję ciepłą,  oprószoną cukrem pudrem z łyżką jogurtu naturalnego lub gałką lodów.

Smacznego ! 

proponowane posty

7 Comments

  1. super, podoba mi się konsystencja farszu

  2. Lubię bardzo te przełamania smaków

  3. Szczerze mówiąc nie spotkałam się nigdy z ciastem o takiej nazwie – ale wygląda naprawdę apetycznie 🙂

  4. Wygląda obłędnie i jeszcze mix porzeczkowy w roli głównej 😍 biorę w ciemno 😉

  5. Francuska wersja tarty rustykalnej i w zasadzie tak własnie można by ją nazwać 🙂

  6. Polecam to słodko-kwaśne połączenie jest genialne 🙂

  7. akurat czas na świeże owoce z ogrodu 🙂 Choć dobrze nie piekę, to wyzwanie podejmę 🙂

Comments are closed.