Primavera to sos przygotowany z letnich, młodych warzyw u mnie tylko zielonych. Te które tu widzicie są prosto z mojego ogródka ale sezon jest w pełni więc dostaniecie je na każdym straganie – warto wykorzystać ten czas. Makaron jest pyszny, warzywa smaży się kilka minut i doskonale komponują się z śmietanowo-serowy sosem.
* pasta primavera * |
PASTA PRIMAVERA
*2 porcje
150 g makaronu tagliatelle
200 g bobu
2 małe, młode cukinie
100 g groszku cukrowego
60 g młodego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
150 ml śmietanki kremówki
50 g parmezanu
sól, pieprz do smaku
* obiad w 15 minut * |
Zaczynam od przygotowania wszystkich składników, jak zacznę gotować nie będę już miała na to czasu. Bób wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję 10 minut, przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Czosnek i cukinię kroję na plasterki. Groszek wyłuskuję ze strąków a ser ścieram na drobnych oczkach.
Zagotowuję wodę, solę i wrzucam makaron. Gotuję wg instrukcji na opakowaniu, odcedzam i przekładam do garnka w którym się gotował.
* makaron z młodymi warzywami * |
W czasie gotowania się makaronu przygotowuję sos. Na patelni rozgrzewam masło wrzucam czosnek jak tylko zacznie pachnieć dorzucam groszek cukrowy i cukinię. Smażę 2 minuty, dodaję śmietankę i gotuję na małym ogniu kolejne 2 minuty. Na koniec dodaję bób, zielony groszek i parmezan, doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Po kolejnych 2 minutach gdy sos lekko zgęstnieje dodaję makaron, mieszam dokładnie i podaję.
Smacznego !