Przepis na sałatkę z surowej cukinii pierwszy raz znalazłam w książce Gino Campo – Smaczna i zdrowa kuchnia włoska. Autor podaje cukinię z orzechami i rukolą. Ja dodałam chrupiącą, pikantną rzodkiewkę oraz ciecierzycę dzięki której sałatka robi się bardzo sycąca.
* sałatka z cukinii z ciecierzycą * |
SAŁATKA Z CUKINII Z CIECIERZYCĄ
2 małe, młode cukinie
5 rzodkiewek
5 łyżek gotowanej na parze ciecierzycy Bonduelle
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1/2 szklanki orzechów np. włoskie, laskowe lub uprażone pinole
sól, pieprz
koperek, sos balsamiczny do podania
http://www.warzywneinspiracje.pl/ |
Cukinie i rzodkiewki kroję na cienkie plasterki. Do pokrojenia cukinii używam obieraczki do warzyw. Czosnek siekam drobno lub przeciskam przez praskę. Warzywa umieszczam w szklanej misce, dodaję ciecierzycę. Polewam oliwą, oprószam solą i pieprzem a następnie odkładam na 15 minut do lodówki.
* sałatka z surowej cukinii * |
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, orzechy wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem i prażę 3-4 minuty. Odstawiam do ostygnięcia .
* cukinia z ciecierzycą i rzodkiewka * |
Warzywa wyciągam z lodówki, mieszam z orzechami układam na półmiskach. Skrapiam sosem balsamicznym posypuję posiekanym koperkiem. Podaję w temperaturze pokojowej ze świeżym lub grillowanym pieczywem.
Smacznego !
* sałatka z cukinii z ciecierzycą * |
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Wygląda ślicznie 🙂 Ten niebieski talerzyk idealnie komponuje się z tą sałatką 🙂
Dziękuję 🙂
Robiłem, jest świetna!