Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez cebuli. Używam jej bardzo często żółtą klasyczną, czerwoną czy czosnkową białą. Znajdziecie ją niemal w każdym moim wytrawnym przepisie tuż obok czosnku 🙂 Dziś proponuję cebulę wyciągnąć na pierwszy plan, postawić ja obok piwa i usmażyć w cieście naleśnikowym a później usiąść i schrupać 🙂
Przepis i zdjęcia przygotowane dla 11 numeru magazynu Kocioł, znajdziecie w nim więcej przepisów na wykorzystanie piwa w kuchni.
* krążki cebulowe w piwnym cieście * |
KRĄŻKI CEBULOWE W PIWNYM CIEŚCIE
Składniki :
250 ml piwa
90 g mąki pszennej
2 duże cebule
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
* cebula w cieście piwnym * |
Cebule obieram i kroję na plastry ok 1 cm grubości. Rozdzielam krążki, oprószam łyżką mąki.
Pozostałą mąkę mieszam z solą, pieprzem i ziołami. Dolewam zimne piwo i mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Cebulę maczam w cieście i smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Krążki smażę ok 4 minut, obracając co jakiś czas. Po wyciągnięciu odkładam na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
* krążki w piwnym cieście* |
porada:
Ciasto piwne należy użyć od razu po przygotowaniu, tak aby dwutlenek węgla znajdujący się w piwie nie ulotnił się.
Doskonała przekąska na Euro 🙂
Tak przygotowana cebula to na pewno pyszna przekąska do piwa! Fajne jest to pierwsze zdjęcie 🙂
Dzięki, są pyszne choć kaloryczne 🙂
TAK ! 🙂