Niech całym wstępem i zachętą będą słowa Wiktora „Mamo powiedz Paniom w przedszkolu żeby też robiły takie kotleciki”… no i łezka pojawiła się w oku.
Klopsiki najchętniej jemy z ryżem, osobiście polecam basmati ugotowanym na sypko z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika – Jak ugotować ryż ? -> przepis.
* drobiowe klopsiki w sosie koperkowym * |
DROBIOWE KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM
*14 klopsów
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól pieprz
1/2 cebuli
mąka do obtoczenia – do zagęszczenia sosu
1 pęczek koperku – w zależności od wielkości, u mnie ok 3 garście
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
1 mała cebula
ziele angielskie, liść laurowy
do podania ryż basmati może być z tego przepisu
* ryż basmati z klopsikami * |
Na klarowanym maśle przesmażam pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Do tego dorzucam drobno posiekaną cebulkę, dodaję odrobinę soli, pieprz i ziele angielskie w ziarnach oraz liść laurowy. Przykrywam i duszę 5-8 minut, dolewam 1,5 litra wody. Gotuję do miękkości warzyw.
Drobno pokrojoną cebulkę przesmażam na maśle. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą przesmażoną cebulę i przyprawy. Wyrabiam na gładką jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formuję niewielkie kotleciki.
* klopsiki drobiowe w koperkowym sosie * |
Wywar przecedzam, warzywa zostawiam na sitku a płyn przelewam do garnka z szerokim dnem, doprawiam do smaku. Do gotującej ale nie wrzącej zupy delikatnie wkładam obtoczone w mące klopsiki. Gotuję około 25 minut.
Sos zagęszczam mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotowuję. Dodaję warzywa i koperek, podgrzewam przez chwilę i podaję.
Smacznego !
Klasyk, który się nie nudzi 🙂 chodzą za mną takie pulpeciki, oj chodzą 🙂
Prawda ! Chętnie się wraca do sprawdzonych smaków 🙂