bez mięsa bób obiad obiad-w-30-minut szparagi w kuchni wege wiosennie wytrawny-obiad-wegetarianski

BIAŁE SZPARAGI Z BOBEM

Żeby zjeść bób i szparagi na jednym talerzu prawdopodobnie trzeba sięgnąć po mrożonki. I o ile szparagów w tej postaci nie znajdziemy to mrożony bob jest dostępny przez cały rok. Świeży bób można już gdzieniegdzie znaleźć ale być może macie w zamrażalniku mały woreczek ? Przy okazji gotowania bobu, szparagi dochodziły na parze, zmniejszyłam w ten sposób ilość brudnych garnków i zaoszczędziłam trochę na prądzie ale to tak przy okazji 😉
* białe szparagi z bobem*

BIAŁE SZPARAGI Z BOBEM

*2 porcje

1 pęczek białych szparagów
250 g bobu
2 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżka soku z cytryny
garść natki pietruszki
sól, pieprz

* szparagi z bobem z bułką tartą *

Szparagi obieram, odkrawam zdrewniałe końcówki. Bób wrzucam na osoloną, gotującą się wodę. Na garnek nakładam sitko do gotowania na parze wkładam szparagi, przykrywam i gotuję 10 minut. Ugotowany bób obieram ze skórek, szparagi kroję na 3 cm kawałki.

*bób i białe szparagi*

Na patelni rozpuszczam masło wrzucam warzywa, dodaję sok z cytryny smażę kilka minut. Dodaję bułkę tartą, mieszam i podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję posypane natką pietruszki z kieliszkiem dobrego wina.

Smacznego !

proponowane posty

1 Comment

  1. Dobry pomysł wykorzystać strączki do szparagów – chyba spróbuję z fasolą!

Comments are closed.