Żeby zjeść bób i szparagi na jednym talerzu prawdopodobnie trzeba sięgnąć po mrożonki. I o ile szparagów w tej postaci nie znajdziemy to mrożony bob jest dostępny przez cały rok. Świeży bób można już gdzieniegdzie znaleźć ale być może macie w zamrażalniku mały woreczek ? Przy okazji gotowania bobu, szparagi dochodziły na parze, zmniejszyłam w ten sposób ilość brudnych garnków i zaoszczędziłam trochę na prądzie ale to tak przy okazji 😉
* białe szparagi z bobem* |
BIAŁE SZPARAGI Z BOBEM
*2 porcje
1 pęczek białych szparagów
250 g bobu
2 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżka soku z cytryny
garść natki pietruszki
sól, pieprz
* szparagi z bobem z bułką tartą * |
Szparagi obieram, odkrawam zdrewniałe końcówki. Bób wrzucam na osoloną, gotującą się wodę. Na garnek nakładam sitko do gotowania na parze wkładam szparagi, przykrywam i gotuję 10 minut. Ugotowany bób obieram ze skórek, szparagi kroję na 3 cm kawałki.
*bób i białe szparagi* |
Na patelni rozpuszczam masło wrzucam warzywa, dodaję sok z cytryny smażę kilka minut. Dodaję bułkę tartą, mieszam i podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję posypane natką pietruszki z kieliszkiem dobrego wina.
Smacznego !
Dobry pomysł wykorzystać strączki do szparagów – chyba spróbuję z fasolą!